Počinje digitalizacija zemljišnih knjiga, spajaju se s katastrom

Freepik.com
Digitalizacija zemljišnjih knjiga u Hrvatskoj, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Izmjenom i dopunom Zakona o zemljišnim knjigama, koja je u Saboru prošla prvo čitanje, zemljišne knjige su digitalizirane i ujedinjuju se s katastrom. Novim zakonom proširuju se i ovlasti javnih bilježnika i odvjetnika, kojima će se zahtjevi za upis i promjenu podataka moći podnositi putem interneta.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić u Dnevniku HTV-a rekao je kako će se programom koji je započeo prošle godine obuhvatiti gotovo 600 tisuća hektara građevinskog područja Hrvatske.

„Tim aktivnostima će se srediti prvenstveno katastar i zemljišne knjige. Prilično smo zadovoljni s onim što radimo. Prošle godine smo zapravo tek započeli program. Ove godine već imamo prve rezultate. Na području 29 jedinica lokalne samouprave smo prošle godine započeli aktivnosti, na području 60 katastarskih općina“, rekao je Šustić.

Za sve te katastarske općine je elaborat katastarskih izmjera završen i u tijeku su administrativna postupanja koja će dovesti do novog katastra i nove zemljišne knjige.

„Ove godine smo otpočeli novi godišnji program kojeg je opet donijela Vlada Republike Hrvatske za 2024. godinu i obuhvatili smo tim programom novih 66 katastarskih općina na području 45 jedinica lokalne samouprave. Sveukupno, dakle, negdje blizu 400 tisuća katastarskih čestica i negdje oko 70 tisuća hektara, rekao je Šustić.

Javni bilježnici uskoro će moći odbiti podnošenje prijedloga za upis ako se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave. Iz Hrvatske udruge poslodavaca uvjereni su da će uvođenje reda u zemljišne knjige imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo.

Upravo je ova poruka od iznimne važnosti, dakle poruka da sređujemo središnje knjige i da stvaramo preduvjete za još snažniji priljev stranih investicija. To je od iznimne važnosti za rast gospodarstva i za povećanje ukupnog volumena investicija, a onda posljedično i nova radnih mjesta i rast plaća“, kaže Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Svime time ostvaruje se i reformska mjera Povećanje učinkovitosti pravosudnog sustava za veće povjerenje građana čiji je cilj da se do 2026. godine osigura da u bazi zemljišnih podataka bude 60 posto svih katastarskih čestica, a plan je da se u duljem razdoblju dođe na 100 posto.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari