Počela je isplata povrata poreza na dohodak za više od 800.000 građana

Pixabay.com
Povrat poreza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Prema najavi Porezne uprave, jučer je počela isplata povrata poreza i prireza na dohodak za ukupno 830.122 porezna obveznika u Hrvatskoj u iznosu od 332.811.592,99 eura.

Visina povrata ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe do 30 godina.

Građani su od 22. travnja ove godine u svoje Korisničke pretince u sustav e-Građani počeli dobivati obavijesti o privremenim poreznim rješenjima u vezi povrata poreza na dohodak za prošlu godinu. PU će pak tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Građani neće dobiti povrat poreza ako PU utvrdi da imaju dospjelih, a neplaćenih poreza. Također, povrat se neće izvršiti onima nad čijim se isplatiteljima primitaka/dohodaka provode postupci za naplatu poreza po osnovi isplaćenih primitaka.

Prošli mjesec PU je objavila da će na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528 osoba do 25 godina života u iznosu od 75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od 100.127.481,51 eura.

Povrat poreza će se izvršiti bezgotovinski na račun za plaćanje kojega porezni obveznici imaju otvorenog kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun u banci. Iz PU su naglasili da će se povrat poreza uplatiti na račun utvrđen na temelju Jedinstvenog registra računa s kojim raspolažu ako obveznici nisu dostavili podatak o promjeni broja računa na koji žele da im se izvrši povrat.

Povrat poreza ne smatra se primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti i Porezna uprava ne može povrat poreza isplatiti na poseban, zaštićeni, račun sukladno članku 212. Ovršnog zakona. Predmetna isplata se može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika.

Podsjećamo, PU će privremeno porezno rješenje dostaviti poreznom obvezniku prema adresi prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže najkasnije do 30. lipnja 2024., a prigovor protiv toga može se podnijeti najkasnije do 31. srpnja. No, prigovor se podnosi samo ako porezni obveznik smatra da su podaci nepotpuni ili netočni. Oni koji privremeno porezno rješenje zaprime nakon 30. lipnja, mogu prigovor podnijeti najkasnije 30 dana od dana primitka rješenja.

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024., naveli su iz Porezne uprave.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari