Plenković: Smanjenje inflacije je rezultat mjera Vlade RH

Pixabay.com
Inflacija u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, u uvodu današnje sjednice Vlade, osvrnuo se na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku, prema kojim je inflacija u Hrvatskoj za rujan 6,6 posto, što je ocijenio kao rezultat mjera Vlade RH.

„Ovo  je najniža stopa inflacije od veljače 2022. godine, od kad je počela ruska agresija na Ukrajinu, a svakako je rezultat vladinih mjera. Sa 7,8 posto, koliko je inflacija iznosila u kolovozu, došla je do 6,6 posto u rujnu. Dobro je da smo donijeli mjere kojima smo odredili najviše cijene za 30 proizvoda, i sad vidimo, da je to rezultiralo smanjenjem i usporavanjem inflacije“, rekao je Plenković.

Skrenuo je pažnju i da je Vlada RH novim setom poreznih zakona ojačala fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju lokalnih i regionalnih zajednica u Hrvatskoj, te da se i od njih očekuje da učestvuju u povećanju plaća svih građana, rekao je premijer Plenković.

„Novi zakoni delegiraju i političku odgovornost lokalnih i regionalnih zajednica u Hrvatskoj, prema građanima, jer imaju zakonsku mogućnost da utječu, kroz  porez na dohodak, da i oni svojim potezima i propisima utječu na povećanje plaća. Prema podacima, svi su u prilici da izvrše svoje obaveze“, rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade RH.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojen je i Prijedlog uredbe o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

Sporazum je potpisan sredinom srpnja, između premijera Hrvatske i Slovenije, i trebalo bi da da jača energetsku sigurnost među Slovenijom i Hrvatskom. Sama uredba, prema riječima minsitra gospodarstva i održivog razvoja, Davora Filipovića, određuje pravne, tehničke i financijske elemente sporazuma, što može rezultirati i redukcijama u jednoj zemlji u kontekstu solidarne pomoći drugoj zemlji, navodi se u dokumentu Vlade RH.

Usvojeni su i dodaci na plaću zaposlenicima u osnovnim školama koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“.   

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari