Plenković: Očekujemo da bismo inflaciju mogli smanjiti ispod 2,4 posto

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, Foto: Hina/D.Senčar/srpanj 2023.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) kako Vlada RH očekuje da bismo inflaciju za koju je Europska komisija dala procjenu od 2,4 posto mogli smanjiti i ispod toga, a najavio je i dalje smanjivanje cijena goriva.

Plenković je rekao da Hrvatska bilježi trend smanjivanja inflacije koja je za studeni bila 4,7 posto, što bi prema trenutnim procjenama godišnju stopu inflacije trebalo zadržati na razini od osam posto u ovoj godini.

„S tendencijom da će se stopa inflacije u idućoj godini dodatno smanjivati, mi očekujemo da bismo inflaciju mogli smanjiti i ispod procjene Europske komisije. Očekujemo da se udjeo javnog duga u BDP-u spusti na 60,7 posto u ovoj godini, a u idućim godinama idemo prema 55 posto. Predviđeni rast BDP-a je 2,8 posto“, rekao je Plenković na sjednici GSV-a, prenosi Hina.

Rezimirajući postignuća Vlade RH premijer je rekao i da je Hrvatska jedina zemlja koja je prema ocjenama sve tri svjetske kreditne agencije poboljšala rejting za dva stupnja.

„Danas to pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo i otporno i dinamično i da smo sa najvišim kreditnim rejtingom i s pozitivnim izgledima po sve tri agencije u prilici da dosegnemo i one stupnjeve koje u kreditnom rejtingu imaju slovo A“, dodao je.

U susret 2024. godini premijer je istaknuo je da je ona u političkom smislu godina svih mogućih izbora – u Rusiji, na razini Europske unije, u SAD-u i u Hrvatskoj, što cijeli politički, ekonomski i socijalni kontekst čini dodatno izazovnim.

„Međutim ulazimo u nju izrazito financijski, ekonomski, pa i socijalno konsolidirani nakon praktičkih kriza koje traju cijeli ovaj mandat, a mi smo u takvim okolnostima sačuvali socijalnu koheziju“, kaže premijer.

Danas je najavljena i promjena na čelu GSV-a, te naredne godine predsjedavanje GSV-om preuzima Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari