Peking postavio cilj rasta gospodarstva od oko pet posto u 2024.

Pixabay.com
Peking, Kina Foto: Pixabay.com

Kineski glavni grad Peking postavio je cilj rasta od oko pet posto za 2024., premašivši prošlogodišnji cilj od 4,5 posto, unatoč očekivanjima sporijeg rasta nacionalnog gospodarstva.

Gospodarstvo Pekinga poraslo je za 5,2 posto u 2023., u skladu s nacionalnim gospodarstvom, koje je do sada bilježilo slab postpandemijski rast usred produbljivanja imovinske krize, rastućeg duga lokalne samouprave i stalnih rizika od deflacije, prenosi Reuters.

“Rast od oko pet posto potreban je za stabilizaciju očekivanja i jačanje povjerenja, za postizanje važnih ciljeva vezanih za život kao što su zapošljavanje i prihod kućanstva. Ali ta stopa rasta još uvijek je vrlo izazovna, a postizanje cilja zahtijeva mukotrpne napore”, rekao je vladin dužnosnik.

Peking ove godine namjerava kontrolirati stopu nezaposlenosti u urbanim sredinama na ispod pet posto.

Kineski gospodarski rast u 2023. bio je malo ispred godišnjeg cilja od oko pet posto. Glavni politički cilj kineskih čelnika je jačanje povjerenja u gospodarstvo, budući da su poduzeća i potrošači oprezni po pitanju sigurnosti posla, rasta prihoda i tržišta nekretnina.

Gospodarski rast u Pekingu tijekom 2024. mogao bi pomoći boljem nacionalnom cilju rasta, rekao je Tommy Xie, voditelj Greater China Research u OCBC banci.

Jugozapadna općina Chongqing i pokrajina Sichuan postavile su svoje ciljeve rasta za 2024. na oko šest posto, dok istočna provincija Shandong namjerava ove godine rasti za više od pet posto. Sjeverna pokrajina Hebei postavlja ovogodišnji cilj rasta na oko 5,5 posto.

Očekuje se i da će nacionalni cilj rasta Kine biti predstavljen na otvaranju godišnjeg sastanka parlamenta u ožujku.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari