PBZ prvim izdanjem službeno uveo mini obveznice u Hrvatsku – lanac restorana Yellow Submarine prvi izdavatelj

Submarine/Facebook
Yellow Submarine izdavatelj prve mini obveznice u Hrvatskoj, Foto: Submarine/Facebook

Yellow Submarine je prvi izdavatelj mini obveznica koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj, uz podršku PBZ-a kao jedinog agenta izdanja i investitora.

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.

“Ovo izdanje, koje je u fazi pokretanja i strukturiranja u potpunosti podržao Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a, označava značajnu prekretnicu jer je Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica (Minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj”, istaknuto je u priopćenju.

Mini obveznice, izdane 20. lipnja 2024., dospijevaju 2031. godine, prenosi Hina, s ukupnom nominalnom vrijednošću od tri milijuna eura.

Mini obveznice, malim i srednjim poduzećima pružaju alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite, uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća i njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta, pojašnjeno je u priopćenju.

Usvojeni okvir za mini obveznice slijedi uspješnu strukturu koju je u Italiji etablirala Intesa Sanpaolo, podržavajući kvalitetna mala i srednja poduzeća. Ovo izdanje obveznica predstavlja najširi sinergijski pristup u sklopu Intesa Sanpaolo Grupe, a ovaj alternativni financijski instrument sada je službeno dostupan u Hrvatskoj, s planovima da se uskoro proširi i na druge zemlje ISBD-a.

Submarine/Facebook
Submarine burgeri, Foto: Submarine/Facebook

Yellow Submarine je lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima, a prošle godine je ostvario prihode veće od 15 milijuna eura. Kako je istaknuo njegov glavni financijski direktor Jole Petrov, ta tvrtka u potpunosti podržava inicijativu PBZ-a da ponudi inovativna rješenja financiranja za mala i srednja poduzeća.

“Drago nam je što smo prvi izdavatelj mini obveznica u Hrvatskoj i cijenimo pomoć i stručnost PBZ-a i ISBD-a. Vjerujemo da će nam ovo vrijedno iskustvo otvoriti više prilika na tržištima kapitala”, izjavio je Petrov.

PBZ je ovim prvim izdanjem službeno uveo okvir za mini obveznice u Hrvatskoj, s 22 godine iskustva u aranžiranju dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira. Glavni cilj je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za inicijalne javne ponude u budućnosti, te preuzeti vodeću ulogu u razvoju domaćih tržišta kapitala.

“Iznimno nam je zadovoljstvo što je PBZ prva banka u Hrvatskoj koja je aranžirala mini obveznice za svog klijenta iz SME segmenta, čime je obogatila portfelj proizvoda koji nudi našim korporativnim klijentima. Rezultati PBZ-a na tržištima kapitala su impresivni budući da su 52 izdavatelja, uglavnom velika hrvatska poduzeća, izdala vrijednosne papire putem PBZ-a. Inicijativom mini obveznica nastojimo malim i srednjim poduzećima olakšati pristup tržištima kapitala i pružiti alternativu tradicionalnom kreditnom financiranju”, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a nadležna za korporativno bankarstvo i SME.

Giuseppe Ferraro iz Intese Sanpaolo je ocijenio da će ovaj proizvod pogodovati realnom gospodarstvu, posebice malim i srednjim poduzećima, koji su okosnica hrvatskog gospodarstva.

“Čvrsto vjerujemo da će inicijativa mini obveznica biti faktor koji će omogućiti  da Intesa Sanpaolo klijentima bude prvi izbor pri odabiru partnera”, kazao je Ferrero.

YELLOW SUBMARINE d.o.o.

Radnička cesta 34, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
15.300.521,88 (2023)
Broj zaposlenih:
204 (2023)

23 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari