Pariz podiže cijene parkinga za velika sportska terenska vozila

Pixabay.com
Vozilo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Pariz želi istjerati velika sportska terenska vozila (SUV) iz središta grada podizanjem cijena parkiranja automobila, a početkom iduće godine zatražit će i mišljenje građana.

U rujnu gradske su vlasti nakon izjašnjavanja građana zabranile najam skutera, a početkom veljače održat će i lokalni referendum o “mjestu terenskih vozila u glavnom gradu”, prenosi Hina.

Budući da je terenska vozila teško razlikovati od ostalih modela, gradska uprava želi uvesti veće naknade za parkiranje automobila čiji motori teže preko 1,6 tona i za električna vozila teža od dvije tone. Težina automobila utvrđivat će se skenerskom provjerom registarskih oznaka koje sadrže podatke o modelu i o težini vozila.

“Moramo smanjiti broj i veličinu automobila u gradu, pa ćemo od građana tražiti da se izjasne koliko prostora Pariz treba dati toj vrsti vozila”, rekao je zamjenik gradonačelnice David Belliard.

Pariz je pod vodstvom gradonačelnice Anne Hidalgo godinama pojačavao pritisak na vozače podizanjem cijene parkiranja i postupnom zabranom dizelskih vozila, proširujući paralelno mrežu biciklističkih staza.

“Treba reći ‘ne’ svima onima koji nastavljaju koristiti privatne automobile zato što su najbogatiji. Za nekoliko godina, za nekoliko mjeseci, neće biti dobrodošli u Parizu budu li se tako ponašali”, rekao je Belliard.

Pariz, po njegovim riječima, želi i da proizvođači prestanu proizvoditi takva vozila jer su preskupa, previše zagađuju i nisu primjerena za skučena gradska središta.

Predsjednik udruge vozača automobila Philippe Noziere tvrdi pak da su automobili možda teži i glomazniji nego prije da bi bili sigurniji i udobniji.

“Proizvođači su uložili veliki trud u takva vozila. To, naravno, znači da su postala teža”, tumači Noziere.

“(Terenci) su simbol drugog doba, simbol gaženja drugih ljudi. Teži su pa troše više goriva i više zagađuju i zato mislim da je normalno da im se više naplaćuje”, kaže Parižanin Henri Duret.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari