Padaju cijene dionica i na europskim burzama, najviše one rudarskih kompanija

Pixabay.com
Europska burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim burzama cijene dionica u srijedu su bile pod pritiskom prodaja, ponajviše one rudarskih kompanija, i to zbog slabih ekonomskih vijesti iz Kine.

Paneuropski Stoxx 600 indeks, piše Hina, bio je oko 9:30 sati u minusu 0,23 posto, nakon što je dan ranije završio trgovanje na najnižoj razini u više od mjesec dana.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,24 posto, na 7.372 boda, frankfurtski DAX za 0,1 posto, na 15.750 bodova, a pariški CAC za 0,12 posto, na 7.259 bodova.

Cijene dionica rudarskih kompanija pale su u prosjeku za 0,8 posto jer trgovci procjenjuju da će Kina, najveći svjetski potrošač metala, bilježiti tek mlaki gospodarski oporavak, na što ukazuje niz makroekonomskih pokazatelja.

Kina je danas izvijestila o padu cijena novih kuća u srpnju za 0,2 posto na mjesečnoj razini, što je prvi takav pad u ovoj godini. To je, pak, izazvalo zabrinutosti da podrška kineske vlade prezaduženom nekretninskom sektoru, koji čini otprilike četvrtinu gospodarske aktivnosti te zemlje, ne daje rezultate.

Dan ranije podaci su pokazali i pad investicija u tom sektoru već 17. mjesec zaredom, dok je industrijska proizvodnja u srpnju usporila svoj godišnji rast na 3,7 posto, a promet u maloprodaji na 2,5 posto, što je ispod prognoza tržišnih sudionika.

U međuvremenu, objavljeno je i da je inflacija u Britaniji u srpnju usporila prema očekivanjima na 6,8 posto godišnje. Investitori za nove smjernice sada čekaju objavu druge procjene BDP-a eurozone u drugom tromjesečju te indeksa cijena kuća u Britaniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari