Pad njemačkog izvoza i uvoza u listopadu

Pixabay.com
Berlin, Njemačka Foto: Pixabay.com

Njemački izvoz i uvoz u listopadu su smanjeni zbog slabije trgovinske aktivnosti unutar Europe, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Destatis. Prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima, izvoz je manji za 0,2 posto u odnosu na rujan, kada je bio smanjen za 2,5 posto.

Izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u ostatak svijeta tako je smanjen drugi mjesec zaredom, prenosi Hina. I uvoz se smanjio i to peti mjesec zaredom. Na mjesečnoj razini u listopadu je smanjen za 1,2 posto, nakon 1,9-postotnog pada u rujnu.

U usporedbi s mjesecom ranije, izvoz u zemlje Europske unije smanjen je za 2,7 posto. U sličnom je postotku pao i njemački uvoz iz ostatka Unije.

Isporuke u zemlje izvan EU porasle su pak za 2,9 posto, a uvećan je i uvoz iz tih zemalja, za 0,8 posto na mjesečnoj razini. Njemački izvoz i uvoz smanjeni su i na godišnjoj razini. U usporedbi s listopadom lani, izvoz u ostatak svijeta smanjen je za 8,1 posto, a uvoz iz tih zemalja za 16,3 posto.

U vanjskotrgovinskoj bilanci Njemačka je tako u listopadu ostvarila višak od 17,8 milijardi eura, nešto veći nego u rujnu kada je iznosio 16,7 milijardi eura. U istom mjesecu prošle godine višak je iznosio 7,8 milijardi eura.

Većina njemačkog izvoza u listopadu je otišla u Sjedinjene američke države, najveće gospodarstvo svijeta, u koje je izvoz porastao za 5,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci koje je objavio Destatis.

Istodobno, izvoz u Kinu uvećan je 1,5 posto, a u Veliku Britaniju za 5,6 posto. Većinu roba Njemačka je pak uvezla iz Kine, no njihov je uvoz u listopadu smanjen za 2,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

Uvoz iz SAD-a porastao je pak za 2,2 posto, prenosi Hina, dok je iz Velike Britanije bio zamjetno slabiji, za 15,1 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom. Izvoz u Rusiju u listopadu se smanjio za pet posto u odnosu na rujan. Istodobno, uvoz iz Rusije porastao je za 6,6 posto, pokazuju kalendarski i sezonski prilagođeni podaci Destatisa.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari