Pad kineskog izvoza za 7,5 posto u svibnju

Foto: Tanjug/AP

Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put u tri mjeseca, povećavajući rizike u drugom najvećem gospodarstvu svijeta, dok globalna potražnja slabi. Kineske prekomorske isporuke pale su 7,5 posto u odnosu na svibanj prošle godine na 284 milijarde dolara, pokazali su službeni rezultati u srijedu.

Izvoz u većinu zemalja je smanjen, a dvoznamenkasti postotni pad izvoza zabilježen je za SAD, Japan, jugoistočnu Aziju, Francusku i Italiju, prenosi Bloomberg.

Istovremeno, uvoz u Kinu pao je 4,5 posto na 218 milijardi dolara, bolje od očekivanog pada od osam posto, ostavljajući trgovinski višak od 66 milijardi dolara. Pad kineskog uvoza iz Južne Koreje i Tajvana veći je od 20 posto, što je znak slabosti globalne potražnje za elektronikom.

Ekspanzija izvoza ranije ove godine bila je svijetla točka za kinesko gospodarstvo, pomažući mu da podrži oporavak nakon što je Peking napustio stroga pravila protiv širenja pandemije. Međutim, nedavni podaci pokazuju da je oporavak oslabio, uz pad proizvodne aktivnosti u svibnju i usporavanje rasta prodaje stambenih nekretnina.

Pad izvoza pokazuje kako usporavanje globalnog gospodarstva počinje utjecati na Kinu, a ekonomisti predviđaju kako će kineski izvoz sveukupno pasti ove godine. Pad kineskog izvoza i uvoza pokazatelj je da slaba potražnja u zemlji i inozemstvu koči oporavak.

Analitičari kažu kako će razočaravajući podaci vjerojatno natjerati Peking da pruži više poticaja za jačanje rasta. Neki ekonomisti očekuju da će središnja banka u narednim mjesecima smanjiti stopu obvezne pričuve za banke, a spominju i smanjenje kamatne stope u narednim mjesecima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari