Pad broja zaposlenih u hrvatskoj industriji

pixabay.com
Najveći broj zaposlenih - IT sektor Foto: Pixabay.com

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine u usporedbi sa svibnjem manji je za 0,2 posto, a u usporedbi s lipnjem prošle godine, za 1,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, u rudarstvu i vađenju za 0,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 11,6 posto te u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 3,4 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5,9 posto te u proizvodnji pića, za dva posto.

Na godišnjoj razini, u lipnju, prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 1,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto, a u u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 1,3 posto.

U sklopu prerađivačke industrije, na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 14,3 posto te u proizvodnji tekstila, za 13,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 16,4 posto te u proizvodnji električne opreme, za 13,8 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih šest mjeseca ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,5 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do lipnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 0,3 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari