Oštro pali troškovi proizvodnje solarnih panela u Kini

Pixabay.com
Solarni panel, Foto: Pixabay.com

Troškovi proizvodnje solarnih panela u Kini oštro su pali u proteklih godinu dana, za čak 42 posto, na 15 centi po vatu, pokazalo je izvješće globalne istraživačke i konzultantske grupe na području energetike Wood Mackenzie.

Time su kineski proizvođači stekli golemu prednost u odnosu na konkurente u primjerice SAD-u i Europi.

Dramatičan pad troškova u Kini vremenski se poklopio s ovogodišnjim povećanjem proizvodnih kapaciteta u tom najvećem svjetskom proizvođaču solarnih panela, prenosi Hina, dok SAD također potiče vlastitu industriju kako bi konkurirala Kini. Proizvođače u SAD-u brine da bi zbog vala novih tvornica u Kini, njihove tvornice mogle postati neekonomične.

Kina drži 80 posto svjetskih kapaciteta za proizvodnju solarnih panela, prema analizi istraživačke tvrtke u području energetike Wood Mackenzie u koju je Reuters dobio uvid.

U odvojenoj prošlomjesečnoj analizi, Wood Mackenzie je objavio da se očekuje da će Kina dominirati globalnim opskrbnim lancem solarnih panela veći dio idućeg desetljeća.

Cijena proizvodnje panela u Kini ove je godine pala na 15 centi po vatu, što je za više od 60 posto niža cijena od one u SAD-u, koja iznosi 40 centi po vatu, navodi se u izvješću. 

Prije godinu dana proizvodnja kineskih panela stajala je 26 centi po vatu. Usporedbe radi, trošak proizvodnje solarnih panela u Europi iznosi 30 centi po vatu, dok je u Indiji 22 centa po vatu, navodi Wood Mackenzie.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari