Osijek: Većina zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola je nepotpuna, to nam stvara probleme

Pixabay.com
Građevinske dozvole, Foto: Pixabay.com

Više od 80 posto zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola je nepotpuno ili nije u skladu s prostorno planskom dokumentacijom i drugim propisima, upozorio je zamjenik osječkog gradonačelnika, Dragan Vulin, koji je zbog tog problema najavio stroži pristup.

„To je nešto što nam stvara ogroman problem jer ima dosta loših navika iz prošlih vremena“, rekao je Vulin na konferenciji za novinare posvećenoj stanju građevinskih dozvola.

Po njegovim riječima, veliki broj projektanata i projektantskih ureda, predaje dokumentaciju koja, kako je ocijenio, često namjerno nije potpuna ili nije usklađena s poslovno-planskom dokumentacijom. Najavio je stoga da će od danas doći do strožeg postupanja te da će se ići sa strogim pridržavanjem svih zakonskih normi.

Kada dokumentacija nije potpuna i kada prođe određeni rok za nadopunu te dokumentacije takav će se zahtjev sukladno zakonu odbijati. Do sada je bila praksa da se iz nekog razumijevanja zvalo projektante da dopune dokumentaciju, čekalo se i onda se nama stvarao veliki broj neriješenih predmeta“, pojasnio je Vulin.

Investitore je pozvao da od svojih projektanata traže dopuštenje pristupanju e-sustavu, prenosi Hina, gdje je sve vidljivo i transparentno.

Od 1. siječnja do 1. lipnja gradski Odjel je zaprimio 140 zahtjeva a riješio ih je 160. Trenutačno su neriješena 133 zahtjeva dok je ukupno zaprimljenih predmeta koji čekaju na rješavanje ili su u postupku rješavanja 313.

Naglasio je da se trenutno prosječno čeka od četiri do šest mjeseci od predavanja zahtjeva za građevinsku dozvolu do preuzimanja predmeta u razmatranje i tek onda ako je predmet uredan – bit će riješen u zakonskom roku od 30 do 45 dana.

Sadašnjim tempom za rješavanje svih zaostataka, gradu Osijeku bi trebalo četiri do pet godina, no, zamjenik gradonačelnika vjeruje da će se u roku od dvije godine riješiti svi zaostaci.

7 Odgovora

  1. Sta god se zeli u ovoj drzavi napraviti, uvijek je sve nepotpuno, nisam jos cula da bar jedan papir nije falio…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari