Oprezno trgovanje na azijskim burzama, čeka se izvješće o inflaciji u SAD-u

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati gotovo nepromijenjen na najvišoj razini u 15 mjeseci, koju je dosegnuo u petak nakon tri tjedna uzastopnog rasta.

Jutros je japanski Nikkei indeks manji za 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Na burzama se trguje mirno dok ulagači analiziraju nove podatke o inflaciji u Kini. Potrošačke su cijene u travnju, piše Hina, porasle 0,3 posto na godišnjoj razini, dok su proizvođačke pale 2,5 posto.

Dobra je vijest da je inflacija, za razliku od zapadnih zemalja, niska, a loša što pad proizvođačkih cijena ukazuje na slabost potražnje.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i izvješće o japanskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju. Prognozira se pad od 1,5 posto na godišnjoj razini.

Oprez na tržištima očekuje se i idućih dana jer će u drugoj polovici tjedna biti objavljena izvješća o proizvođačkim i potrošačkim cijenama u SAD-u, koja će pokazati kako se kreće inflacija i koja bi mogla znatno utjecati na smjer američkog, a time i ostalih tržišta u svijetu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari