OPEC: Očekuje se blaži rast potražnje za naftom u 2025.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Wien_-_OPEC-Zentrale%2C_Portal_%28b%29.JPG/2048px-Wien_-_OPEC-Zentrale%2C_Portal_%28b%29.JPG
Zgrada OPEC-a, Beč, Austrija Foto: Wikimedia Commons/C.Stadler/Bwag

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje blaži rast potražnje za naftom u 2025. godini, a glavni pokretači trebali bi biti Kina, Bliski istok i Indija, pokazale su prve prognoze.

Svjetska potražnja za naftom, prenosi Hina, porast će iduće godine za 1,85 milijuna barela dnevno, pokazuje prva prognoza za 2025., objavljena u mjesečnom izvješću OPEC-a.

Svjetsko gospodarstvo trebalo bi iduće godine porasti za 2,8 posto, u odnosu na procijenjenih ovogodišnjih 2,6 posto, između ostalog i zbog snižavanja kamatnih stopa, ističu u OPEC-u. Glavni pokretači potrošnje bit će, po njima, Kina, Bliski istok i Indija.

Potvrđena je i prognoza za 2024., prema kojoj bi potražnja trebala porasti za 2,25 milijuna barela dnevno.

OPEC je prognozu za iduću godinu objavio neuobičajeno rano kako bi tržište dobilo dugoročne smjernice, objašnjavaju, dodajući da objava prognoze koja izlazi izvan uobičajenih kratkoročnih okvira služi kao podrška razumijevanju tržišne dinamike.

Napominju i da je proizvodnja njezinih članica blago porasla na kraju 2023., odražavajući veću količinu barela u Nigeriji, unatoč dogovoru o smanjivanju opskrbe kako bi se stabilizirale cijene.

Procjene OPEC-a su snižene i kako bi odražavale izlazak Angole iz članstva, koje je najavljeno u prosincu 2023. godine.

OPEC-ove prognoze za 2024. razlikuju se pak od procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA). Ove dvije organizacije sukobljavale su mišljenja i procjene proteklih godina oko pitanja poput dugoročne potražnje i potrebe za ulaganjima u veću proizvodnju, podsjeća Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari