Cijene nafte niže zbog gospodarstvenih podataka Kine i napetosti na Crvenom Moru

Freepik.com
Bačve s naftom, Foto: Freepik.com/jannoon028

Globalna referentna cijena sirove nafte Brent niža je ovog jutra na tržištima za  58 centi, ili 0,7 posto, te iznosi 77,71 američki dolar po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate nafte (WTI) niži su za su 61 cent, ili 0,8 posto, te iznose 71,79 dolara po barelu.

Analitičari ističu da je cijena nafta u padu jer je gospodarski rast u Kini, drugom najvećem potrošaču sirove nafte u svijetu, niži od očekivanog, što je izazvalo zabrinutost oko budućeg povećanja potražnje na tržištima.

Podaci o kineskom gospodarstvu u četvrtom tromjesečju, ukazuju da je ono ostvarilo rast za 5,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali nije ispunilo očekivanja i dovodi u pitanje predviđanja da će kineska potražnja potaknuti snažniji globalni rast nafte u 2024.

Unatoč gospodarskom rastu manjem od očekivanog, propusnost kineske rafinerije nafte u 2023. porasla je za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije, što ukazuje da je potražnja za naftom u zemlji povećana.

Rafinerije u Kini, piše Reuters, aktivno rezerviraju terete nafte za isporuku u ožujku i travnju, kako bi obnovile zalihe, zadržale relativno niže cijene i u iščekivanju jače potražnje u drugoj polovici 2024.

Osim toga, američki dolar se kretao blizu jednomjesečne najviše razine nakon komentara dužnosnika američkih federalnih rezervi koji su smanjili očekivanja za agresivno smanjenje kamatnih stopa. Jači dolar smanjuje potražnju za naftom denominiranom u dolarima za kupce koji plaćaju drugim valutama.

“Više stope mogu dovesti do slabijih izgleda za potražnju za naftom jer gospodarska aktivnost ima tendenciju hlađenja u okruženju visokih kamatnih stopa ostavljajući cijene nafte ranjivima”, rekla je Priyanka Sachdeva, viša tržišna analitičarka u Phillip Novoj.

Tržištea nafte nastavljaju pratiti i situaciju na Crvenom moru. SAD je izveo nove udare protiv militantnih Houthija povezanih s Iranom u Jemenu nakon što su pogodili grčki brod u Crvenom moru.

“Iako referentne vrijednosti nafte možda ne odražavaju napade na Crvenom moru, realizirana cijena nafte i naftnih proizvoda za potrošače porasla je s obzirom na poremećaj trgovinskih tokova kroz Crveno more i Sueski kanal”, ističe Vivek Dhar, direktor za rudarstvo i energetsku robu u Commonwealth Bank of Australia, objavio je Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari