OPEC: Blago posustajanje potražnje za naftom – 2024.

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je neznatno podigla prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini i prognozirao tek blago posustajanje u 2024. godine, predviđajući kontinuirani oporavak kineskog gospodarstva od posljedica mjera suzbijanja pandemije. OPEC je povisila prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2023. za 90.000 barela dnevno, na 2,44 milijuna barela dnevno.

U idućoj godini potražnja bi trebala porasti za 2,25 milijuna barela dnevno, procjenjuju. Grupa i njezini saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su u lipnju produljiti sporazum o ograničenju opskrbe na iduću godinu kako bi podržali tržište.

Politika prevencije OPEC+ i smanjena opskrba stabilizirali su tržište i zato se “očekuje da će se fundamenti na tržištu nafte kojima svjedočimo ove godine zadržati i u 2024.”, stoji u izvješću, prenosi Hina.
“U 2024. potrošnju nafte potaknut će solidan globalni gospodarski rast u kontekstu nastavljenog oporavka u Kini”, predviđaju.

Navode da je unatoč dogovorenom smanjenju njihova proizvodnja u lipnju blago porasla, na 28,19 milijuna barela dnevno, predvođena Iranom i Irakom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari