Očekivanja za povećanom potražnjom goriva, utjecale na rast cijena nafte

Pixabay.com
Radnik na naftnoj platformi, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na tržištima, zbog očekivanja da će potražnja za gorivom porasti tijekom ljeta.

Terminski ugovori za naftu Brent porasli su 15 centi, ili 0,2 posto, i iznosi 79,77 američka dolara po barelu, a terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli su 0,1 posto ili deset centi, na 75,63 dolara po barelu.

U petak su podaci pokazali da je SAD prošlog mjeseca otvorio više radnih mjesta nego što se očekivalo, što je navelo ulagače da smanje očekivanja za smanjenje stopa i ojačalo vrijednost dolara. Jači dolar čini robu denominiranu u dolarima, poput nafte, skupljom za vlasnike drugih valuta.

Euro se također našao pod pritiskom, odražavajući neizvjesnost u eurozoni nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao prijevremene parlamentarne izbore za kasnije u lipnju nakon što ga je na izborima za Europsku uniju porazila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

“Što se tiče Macrona i izbora, to doista stvara još jedan sloj neizvjesnosti, koji dolazi nakon pozitivnog iznenađenja u američkim nepoljoprivrednim platnim spiskovima, zbog čega su prinosi skočili”, rekao je za Reuters Tony Sycamore, analitičar IG-a sa sjedištem u Sydneyu.

Tržišta su usredotočena na sastanke američke Uprave za federalne rezerve i Banke Japana ovog tjedna, uz rizike od lošijih ishoda,.

“To će vjerojatno stvoriti više tjeskobe među nekim državama članicama OPEC+ oko toga kada mogu vratiti svoje rezove natrag na tržište s obzirom na negativan prijem koji je ovaj prijedlog dobio prošli tjedan nakon sastanka OPEC+”, rekao je Sycamore.

Brent i WTI objavili su svoj treći uzastopni tjedni gubitak prošli tjedan zbog zabrinutosti da će plan o ukidanju smanjenja proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, grupe poznate kao OPEC+, od listopada doprinijeti rastu globalne ponude.

Objava se poklopila i s porastom ukupnih komercijalnih OECD-ovih zaliha sirove nafte i proizvoda na kopnu na procijenjenih 48 milijuna barela u svibnju, u usporedbi s prosječnim povećanjem od 30 milijuna barela tijekom 2015.-2019., stoji u bilješci energetskog savjetovanja FGE.

Analitičari i trgovci očekuju da će potražnja tijekom ljetnih praznika smanjiti zalihe i podržati cijene.

“I dalje očekujemo da će se tržište učvrstiti i da će cijene sirove nafte doseći srednje razine od 80 dolara po barelu kako prelazimo u treći kvartal 2024., ali će vjerojatno trebati uvjerljiv signal zaoštravanja iz preliminarnih podataka o zalihama”, rekao je FGE.

Analitičari Goldman Sachsa očekuju da će Brent porasti na 86 dolara za barel u trećem kvartalu. U SAD-u je Washington pojačao kupnju sirove nafte kako bi obnovio strateške rezerve nafte nakon što su cijene pale.

Na Bliskom istoku, irački ministar nafte Hayan Abdel-Ghani rekao je da je došlo do napretka u pregovorima s dužnosnicima regije Kurdistan i predstavnicima međunarodnih kompanija koje tamo djeluju o dogovoru o nastavku izvoza nafte putem naftovoda Irak-Turska koji je nekoć prenosio oko 0,5 posto globalne ponude nafte.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari