Obustavljeno trgovanje na ZSE zbog tehničkih poteškoća, europske burze porasle

Hina/arhiv
Zagrebačka burza, foto: Hina/arhiv

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je privremeno obustavljeno zbog tehničkih poteškoća na strani pružatelja usluga trgovinskog sustava, navodi se na web stranici Burze.

Dodaje se da se intenzivno radi na rješavanju problema vodeći računa o interesu i zaštiti ulagatelja. Kažu da će Burza pravodobno izvijestiti o nastavku trgovanja.

Posljednjih su dana meta hakerskih napada internetske stranice nekoliko institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB, Zagrebačku burzu i KBC Zagreb.

Prethodnih dana burzovni su indeksi blago porasli, pa je Crobex na putu trećeg uzastopnog tjednog dobitka, a Crobex10 drugog. U odnosu na početak tjedna, Crobex je u četvrtak bio veći za 0,1, a Crobex10 oko 0,5 posto.

Na europskim su burzama indeksi porasli, prenosi Hina. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati veći za 0,4 posto, ublaživši gubitke od prethodna tri dana.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao za 0,60 posto, na 8.228 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 18.295 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 7.535 bodova.

Do rast indeksa ponajviše je došlo zbog rasta cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za jedan posto, s obzirom na to da su cijene nafte na putu dobitaka treći tjedan zaredom.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari