Obrtnici u Njemačkoj u problemima zbog manjka radnika

Foto: Pixabay.com

Obrtnički sektor u Njemačkoj suočava se s ozbiljnim nedostatkom pripravnika.

“Krajem travnja bilo je još nešto manje od 40.000 slobodnih mjesta za obuku u našim obrtničkim komorama”, rekao je Jörg Dietrich, predsjednik obrtničkog udruženja.

Dietrich je rekao kako obrtnici teško pronalaze buduće radnike.

“Posebno su velike potrebe za poslovima s klimom, primjerice instalaterima grijanja, sanitarija, klimatizacije, elektroinstalaterima, općenito u građevinarstvu, ali i zanatskim poslovima vezanim za hranu ili lijekove”, precizirao je Dietrich, prenosi B92.

Prema Dietrichovim riječima, njemački zakon o useljavanju kvalificiranih radnika koji se planira može pomoći samo donekle.

“Kada je riječ o kvalificiranoj radnoj snazi, moramo se puno više fokusirati na korištenje domaćih potencijala. Više žena treba dobiti priliku za rad s punim radnim vremenom. Zato se moramo više potruditi da uskladimo posao i obveze oko djece”, rekao je Dietrich.

Dietrich navodi kako previše mladih završava školovanje bez diplome, a u gimnazijama je situacija takva da učenici primarno imaju savjetovališta za studiranje, dok perspektiva strukovnog obrazovanja ne postoji.

Prema redovnom popisu stanovništva, u Njemačkoj trenutno ima oko 600.000 mladih u dobi od 18 do 24 godine koji su napustili školovanje, ali nakon toga nisu dobili posao, niti su krenuli na stručno osposobljavanje ili studij.

“Gdje su? Politika to mora hitno pomnije pogledati”, zatražio je Dietrich.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari