Primjenom novog Kolektivnog ugovora od 1. svibnja 2024. minimalne plaće u ugostiteljstvu povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna zanimanja, a odnosi se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, izvijestili su u četvrtak iz HUP-a.
To je, ističu iz Hrvatske udruge poslodavaca, najveće povećanje minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini do sada i rezultat odluke o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koju je donijelo Ministarstvo rada.
Uz plaću, poslodavci u turizmu osiguravaju dodatne beneficije, smještaj, prehranu i drugo, pri čemu i oni i sindikati poručuju da je ključno da svi dionici u turizmu razmišljaju kako osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju.
Iza novog ugovora, kao partneri, osim Ministarstva rada, stoje HUP-ova Udruga ugostiteljstva i turizma te Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarner i Dalmacije.
Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova – od najnižeg povećanja od 11 posto do najvišeg od 20 posto.
Tako je za prva dva razreda, jednostavni i manje zahtjevni poslovi poput čistača, spremača, servira, portira, nosača prtljage, odnosno sobarica, pomoćnih konobara, kuhara, recepcionara, slastičara i slično, dogovoreno povećanje bruto plaće za 20 posto te iznosi 840, odnosno 850 eura.
Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare ugovoren je iznos od 880 eura, što je povećanje od 16 posto, a za konobare i kuhare specijaliste povećanje minimalne bruto plaće je za 11 posto, na 980 eura.
Pročitajte još:
Uz povećanje plaća Kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih, kako kažu iz HUP-a “značajno iznad zakonski propisanih”.
Novi ugovor bit će u primjeni do kraja 2025. godine.
13 Odgovora
Za takav minimalac im nitko u ugostiteljstvu nece raditi
Istina.
neće.
Koliko su onda imali kad sada imaju tako malo 🙄
Definitivno im trebaju povećati plaće, ljudi se narade samo tako.
Preee malo i dalje
Minimalac na račun, ostatak na ruke. Na kraju sezone, pojeo vuk magare. Odeš doma u minusu jer ovo solarno plaćanje nije provedeno.
Uvijek je malo.
i dalje premalo ali dobro barem postoji neki pomak
Samo ne znam u kojem svemiru su sobarice, čistači, nosači prtljage, kuhari “manje zahtjevni poslovi” od konobara
Bas tako Natasa!
Bolje ista nego nista…zrno po zrno, nastane pogaca! 😀
E to je već nešto .