Nova pravila EU za provjeru stranih ulaganja u pojedine industrije?

Pixabay.com
Simboli EU, Foto: Pixabay.com

Europska unija bi trebala, sredinom ovog tjedna, predstaviti prijedlog s pravilima usmjerenim na jačanje ovlasti za provjeru i potencijalno blokiranje stranih ulaganja u osjetljive industrije, uključujući tvrtke pod stranom kontrolom unutar EU, kao i razmatranje stvaranja fonda za povećanje razvoj tehnologija koje mogu služiti i u vojne i u civilne svrhe, stoji u nacrtu plana u koji je Bloomberg imao uvid.

Pandemija Covida i rat Rusije protiv Ukrajine, razotkrili su pretjerano oslanjanje EU na opskrbu iz drugih zemalja, kao i trgovinske ranjivosti s partnerima koji ne dijele vrijednosti EU. Ove situacije dovele su do potrebe obrane ekonomske sigurnosti EU, kako bi se zaštitila opskrba uvezenom tehnologijom i kako bi se osiguralo da konkurenti ne mogu preuzeti kontrolu nad europskim strateškim industrijama.

Nova strategija, prenosi Bloomberg, nastoji riješiti rizike za ekonomsku sigurnost EU, dok osigurava da EU ostane najatraktivnije odredište za poslovanje i ulaganja, prema nacrtu koji je još uvijek podložan promjenama. Cilj bi bio ojačati sposobnost EU i država članica da se pozabave tekućim procjenama rizika povezanih s opskrbnim lancima, tehnologijama, infrastrukturom i ekonomskom prisilom.

Kritične tehnologije koje je EU identificirao uključuju napredne poluvodiče, umjetnu inteligenciju, kvantne tehnologije i biotehnologije.

Ovotjedni paket uključivat će nekoliko inicijativa – jačanje regulative izravnih stranih ulaganja, koordinaciju izvoznih kontrola, mogućnosti podrške istraživanju tehnologija dvojne namjene te ideje za poboljšanje sigurnosti istraživanja.

Gospodarstvo, koje EU pokušava zaštititi, kako ocjenjuje Bloomberg, je u puno gorem stanju od kineske ili američke. Eurozona je vjerojatno bila u recesiji u drugoj polovici prošle godine i porasla je samo 0,6 posto u 2023. Novi paket ekonomske sigurnosti tako temeljit će se na dosadašnjim naporima EU da postane snažniji globalni akter.

Otkako je počela kupovati ključne europske tvrtke tijekom prošlog desetljeća, uključujući njemačkog proizvođača robota Kuka 2016., uspon Kine naveo je EU da traži načine za jačanje svog ekonomskog arsenala. Odnosi su se pogoršali otkako je EU 2019. označio Peking kao sistemskog suparnika i suspendirao bilateralni sporazum o ulaganjima usred spora oko sankcija vezanih za ljudska prava.

Kao rezultat toga, EU je slijedio strategiju smanjenja rizika od Kine, umjesto potpunog odvajanja, unatoč pritisku agresivnijeg stava, koji je zauzeo SAD.

Ali EU se također natječe s Washingtonom. Dva saveznika nisu uspjela riješiti višegodišnji spor oko carina na čelik i aluminij te se natječu za resurse i tvrtke kako bi ubrzali razvoj čistih i digitalnih tehnologija.

EU je i dalje u nepovoljnom položaju zbog svoje visoke razine energetske ovisnosti i nedostatka mnogih kritičnih materijala potrebnih za zelene i digitalne prijelaze. Pandemija je također razotkrila ranjivosti opskrbnih lanaca EU.

Visoki predstavnik EU za trgovinu, Valdis Dombrovskis, rekao je da će 2024. biti godina puna izazova, s ratom u Ukrajini, koji će uskoro ući u treću godinu, a sukob na Bliskom istoku koji ima potencijal još više poremetiti trgovinu i lance opskrbe.

Ipak, komisija neće odlučiti do veljače jesu li potrebne daljnje radnje za jačanje tehnološke sigurnosti i ublažavanje rizika na temelju zaključaka procjena rizika na tim područjima koje provode s državama članicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari