Nova kreditna linija HBOR-a vrijedna 250 milijuna eura

HBOR
HBOR, Zagreb, Foto: HBOR/PR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika“, vrijednog 250 milijuna eura, kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021-2027.

Ovaj instrument omogućit će poduzetnicima u različitim sektorima pristup kreditima uz povoljne kamatne stope te mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita. Cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost poslovanja, pružajući tako novu podršku hrvatskom gospodarstvu, priopćeno je iz HBOR-a. Krediti će biti na raspolaganju poduzetnicima u prvoj polovici 2025. godine. 

Na ovaj način, plasirat će se oko 250 milijuna eura kredita namijenjenih gospodarskim subjektima iz područja proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora.

„HBOR želi osnažiti poduzetnike u njihovim nastojanjima za postizanje energetske efikasnosti i održivog razvoja. Vjerujemo da će ova inicijativa potaknuti implementaciju inovativnih rješenja koja će ne samo unaprijediti konkurentnost naših poduzetnika, već i doprinijeti očuvanju okoliša te dugoročnoj održivosti naše ekonomije“, izjavio je Hrvoje Čuvalo predsjednik Uprave HBOR-a.

Čuvalo je i za Financije.hr rekao da hrvatsko gospodarstvo čeka prilagodba ka zelenim, održivim investicijama kao i pametnim, modernim tehnologijama.

„Posljednja energetska kriza je pokazala koliko smo mi ovisni o tradicionalnim energetskim izvorima koji su od nas daleko par tisuća kilometra, i to do te mjere da je u jednom trenutku izgledalo neizvjesno hoćemo li uopće moći doći do njih. Zato mislim da trebamo potaknuti stvaranje svojih izvora energije odnosno trebamo poticati obnovljive izvore energije ili proizvodnju nekih energetski učinkovitih materijala. Primjerice, ako imamo tvornicu, zašto bi ta tvornica morala koristiti, za toplinsku ili električnu energiju klasične, tradicionalne izvore i biti ovisna o vanjskim utjecajima. Trebamo potaknuti tehnologije koja će omogućiti da ta tvornica koristi što manje takve tradicionalne izvore energije, te da se okrene zelenim rješenjima. Zato mislim da je poticanje dijelova gospodarstva koji se bave obnovljivim izvorima energije ili proizvodnje koja bi trebala poduzetništvu omogućiti neke energetske uštede naša srednjoročna budućnost”, kaže Čuvalo.

Sredstva iz ovog programa su namijenjena poduzetnicima bez obzira na njihov pravni oblik, veličinu ili strukturu vlasništva, a koji su najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za kredit registrirani za obavljanje djelatnosti u navedenim sektorima.

„Podrška poduzetnicima za ulaganja u energetsku učinkovitost ključna je za ostvarenje ciljeva zelene tranzicije. S ovim inovativnim financijskim instrumentom potaknut ćemo novi investicijski ciklus poduzetnika koji nas približava ostvarenju tih ciljeva te ujedno doprinosi smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti poduzetnika u Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Šime Erlić.

Financijski instrument će se provoditi putem poslovnih banaka koje će kroz postupak javne nabave odabrati HBOR, osiguravajući tako oko 125 milijuna eura privatnog kapitala banaka. Poduzetnicima će biti dostupni krediti do tri milijuna eura uz povoljne kamatne stope, s obzirom na to da će dio kredita biti bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ključna karakteristika ovog financijskog instrumenta je mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita do 50 posto uz unaprijed zadane kriterije povezane uz energetske uštede i/ili mjere obnovljivih izvora energije, priopćeno je iz HBOR-a. Dodatnu vrijednost predstavlja oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari