Nova e-usluga HZMO: Dostupna Potvrda o prvom zaposlenju elektroničkim putem

Pixabay.com
Nova e-usluga HZMO-a, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Od 5. srpnja 2024. godine, dostupna je nova e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) kojom se poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje Potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem, priopćeno je iz ovog zavoda.

Navedena potvrda o svojstvu osiguranika služi radi dokazivanja statusa osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima.

Naime, za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1). Potvrdom se poslodavac može koristiti u postupcima koji se vode u Poreznoj upravi“, priopćeno je iz HZMO-a.

Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

Novoj e-Usluzi poslovni korisnici mogu pristupiti putem poveznice, a detaljne informacije o načinu korištenja mogu pronaći u korisničkim uputama na poveznici.

Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, te se smanjuju administrativni troškovi u skladu s Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva Vlade Republike Hrvatske za 2024. i 2025. godinu, priopćeno je iz HZMO-a.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari