HZMO: Povećana aktualna vrijednost mirovine za 4,19 posto

Pexels.com
Usklađivanja mirovina, Foto: Pexels.com/Ilustracija

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), danas je donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. siječnja 2024. koja iznosi 12,26 eura, a koja je izračunata na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

„Budući da je aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2023. iznosila 11,77 eura/88,68 kuna, a stopa povećanja od 1. siječnja 2024. iznosi 4,19 posto, nova aktualna vrijednost mirovine iznosi 12,26 eura“, priopćeno je iz HZMO-a.

Svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu mirovine uračunava se, odnosno sastavni je dio mirovine dodatak na mirovinu. Aktualna vrijednost mirovine je utvrđena svota mirovine za jedan osobni bod, pojašnjeno je na službenoj stranici HZMO-a.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, priopćeno je iz HZMO-a, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće.

„Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne bruto plaće“, navodi se u priopćenju.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće, tako da stopa usklađivanja od 1. siječnja 2024. iznosi 4,19 posto.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju, s mirovinom za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču 2024.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari