HZMO nudi novu e-uslugu za lakšu i bržu dostavu prenosivog dokumenta A1

Pixabay.com
Dokument, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Od 3. siječnja 2024. u sklopu sustava elektroničkog poslovanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dostupna je nova e-usluga koja će olakšati i ubrzati dostavu prenosivog dokumenta A1 u elektroničkom obliku, obavijestili su iz HZMO-a u priopćenju.

Ova nova usluga pomoći će građanima da efikasnije i jednostavnije dostave dokument A1.

“Podnositeljima zahtjeva za izdavanje A1 potvrde (pravnim i fizičkim osobama) koji koriste uslugu pristupa portalu e-Usluge/Pravne osobe u sustavu HZMO Lana, prenosivi dokument A1 dostavljat će se u elektroničkom obliku, odnosno dobit će elektroničku obavijest o statusu dokumenta u sandučiću poslodavca u sustavu HZMO Lana”, naveli su iz HZMO-a.

Napomenuli su podnositeljima zahtjeva da se od 3. siječnja otprema A1 potvrde obavlja isključivo elektroničkim putem za e-Zahtjeve koji su podneseni u sustavu HZMO Lana.

Oni zahtjevi koji su podneseni do tog datuma bit će otpremljeni poštom, dok se zahtjevi koji su podneseni u fizičkom obliku mogu osobno preuzeti u prostorijama HZMO-a ili će biti otpremljeni poštom.

“PDA1 (tzv. potvrda A1) dokument je koji vrijedi na čitavom području EU-a kao dokaz o zakonodavstvu koje se na osobu primjenjuje te da se doprinosi plaćaju u državi članici koja ga je izdala, kao i da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se obavlja djelatnost”, istaknuli su iz HZMO-a.

Oni koji su zahtjev podnijeli u fizičkom obliku moći će osobno preuzeti A1 potvrdu do 30. lipnja 2024. godine. Nakon toga, od 1. srpnja, otprema A1 potvrde obavljat će se isključivo elektroničkim putem za e-Zahtjeve. Zahtjevi koji se od tog datuma budu podnosili poštom ili na šalteru HZMO-a bit će dostavljeni putem pošte.

7 Odgovora

  1. Mene samo zanima koliko naših novaca se potrošilo na razvoj takve usluge koja građanima neće biti od pomoći kao i sve do sad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari