Norveška popravila pukotinu na cjevovodu: Izvoz plina će se normalizirati

Pixabay.com
Plin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Norveški izvoz plina u Britaniju postupno će se normalizirati, objavio je norveški operater sustava Gassco, signaliziravši da su problemi na platformi na Sjevernom moru otklonjeni.

Izvoz plina iz Norveške u Europu osjetno je smanjen u ponedjeljak zbog pukotine na cjevovodu na Equinorovoj platformi u Sjevernom moru, izvijestio je operater cjevovoda Gassco. Zbog smanjenih isporuka cijene plina s rokom isporuke od 30 dana dosegnule su na početku tjedna na referentnoj europskoj burzi najvišu razinu od prosinca, od 38,56 eura za megavat sat.

Jučer je Gassco objavio da će kupcima u Britaniji od danas biti dostupno 45 milijuna prostornih metara plina dnevno iz Nyhamne. Kada su svi njezini kapaciteti u funkciji, Nyhamna dnevno obradi do 79,8 milijuna prostornih metara plina.

Europska referentna cijena plina jučer je tijekom poslijepodneva iznosila 33,5 eura po megavat satu i bila je za 0,4 posto viša nego u srijedu.

Norveška je od 2022. najveći opskrbljivač Europe plinom, podmirujući otprilike četvrtinu potražnje, prenosi Hina. Svaka obustava rada na norveškim poljima stoga može biti okidač za rast cijena plina.

Vijest o problemima u Norveškoj podigla je cijene plina u SAD-u i u Aziji budući da se smanjena opskrba poklopila s rastom potražnje za ukapljenim prirodnim plinom u uvjetima toplinskog vala u Aziji i sa zapadnim sankcijama na uvoz ruskog plina.

Sjedinjene Države glavni su izvoznik LNG-a, ali prekidi u opskrbi iz drugih dijelova svijeta podižu cijene na američkom tržištu budući da ga proizvođači šalju u inozemstvo.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari