Njemački instituti snizili procjenu gospodarskog rasta u 2024.

Freepik.com
Njemačka, ilustracija, Foto: Freepik.com

Njemačko gospodarstvo stagnirat će u 2024. godini, procjenjuju vodeći ekonomski instituti, drastično snizivši prognozu zbog visokih kamatnih stopa, slabe globalne potražnje i političke neizvjesnosti.

Najveće europsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za 0,1 posto, pokazuju nove procjene instituta Ifo, DIW, IWH, IfW i RWI. Prošle jeseni prognozirali su da će aktivnost u 2024. porasti za 1,3 posto. Marginalno su pak snizili procjenu za iduću godinu, na 1,4 posto.

“Iako će oporavak vjerojatno krenuti od proljeća, rast u cjelini gledano neće baš biti veliki”, rekao je Stefan Kooths, voditelj ekonomskih istraživanja pri Kielskom institutu za svjetsko gospodarstvo (IfW).

Gospodarska aktivnost trenutačno je tek neznatno veća no što je bila prije pandemije, budući da produktivnost stagnira, navode instituti u proljetnom izvješću.

Njemački izvoz pada, unatoč ubrzanoj globalnoj gospodarskoj aktivnosti, ukazujući na slabu potražnju za kapitalnim i intermedijarnim proizvodima, ključnim njemačkim izvoznim proizvodima, prenosi Hina. Tome valja dodati i narušenu cjenovnu konkurentnost njemačkih dobara čija proizvodnja iziskuje veću potrošnju energije.

Korporativna ulaganja trebala bi porasti u 2025. godini, ali će se vjerojatno zadržati na razini iz 2017. zbog neizvjesnosti u ekonomskoj politici, ističu u izvješću.

U ovoj će godini osobna potrošnja postati najvažnija za rast gospodarstva, a u idućoj godini trebao bi je u toj ulozi zamijeniti snažniji izvoz, navode instituti.

Smatraju da će poticaj potrošnji biti slabija inflacija, koja bi u ovoj godini mogla pasti na 2,3 posto, a u 2025. na 1,8 posto. Potrošnju bi trebalo poduprijeti i snažno tržište rada, navode instituti, dodajući da bi nezaposlenost ovog proljeća trebala tek neznatno rasti. U ovoj godini stopa nezaposlenosti vjerojatno će iznositi 5,8 posto i pasti na 5,5 posto u 2025.

U takvim bi uvjetima plaće mogle realno porasti tijekom cijelog razdoblja obuhvaćenog istraživanjem i nadoknaditi gubitke iz 2022. i prve polovine 2023. No, razinu s kraja 2021., prije drastičnog rasta inflacije, trebale bi dostignuti tek u drugom tromjesečju 2025. godine, naglašavaju stručnjaci.

Ministarstvo gospodarstva uključuje prognoze instituta u svoje projekcije. Vlada trenutačno očekuje da će najveće europsko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 0,2 posto, snizivši također drastično prognozu koja je predviđala rast aktivnosti od 1,3 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari