Njemačke tvrtke očekuju veće troškove zbog nastojanja da diverzificiraju opskrbne lance

Pixabay.com
Tvrtke, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Višegodišnja nastojanja njemačkih tvrtki da diverzificiraju svoje opskrbne lance povećavaju im troškove, a tvrtke očekuju da će troškovi i dalje rasti, posebice onima koje su povezane s Kinom, pokazalo je istraživanje Bundesbanka.

Njemačka središnja banka istraživanje je provela među 8.400 kompanija, prenosi Hina. Od početka pandemije Covida-19 tvrtke se muče s održavanjem dostatnih zaliha sirovina i komponenti proizvoda, a ruski rat u Ukrajini, zajedno s povezanim sankcijama, prouzročio je daljnje poremećaje.

“Prema istraživanju, 45 posto njemačkih kompanija očekuje povećanje troškova zbog promjena u opskrbnom lancu”, navodi se u mjesečnom izvješću Bundesbanka.

Istraživanje je pokazalo da je 60 posto tvrtki već uvelo mjere za poboljšanje pouzdanosti svojih opskrbnih lanaca, a tvrtke izložene Kini poduzele su više mjera od ostalih.

Gotovo petina tvrtki očekuje da će te mjere značajno povećati njihove proizvodne troškove i to za najmanje pet posto, objavila je središnja banka.

Nadalje, oko 40 posto kompanija planira poduzeti daljnje korake do kraja iduće godine, dijelom zbog sve izraženijih geopolitičkih napetosti, osobito između Kine i zapadnih zemalja, dodao je Bundesbank.

Gruba procjena sugerira da su mjere koje su već provedene od 2021. povećale troškove za oko dva posto, dok će dodatne mjere, već planirane do kraja 2024. dovesti do povećanja troškova za dodatnih dva posto, navodi se u izvješću.

“Tvrtke s regionalnim fokusom na Kinu nerijetko pretpostavljaju da će restrukturiranje opskrbnih lanaca dovesti do povećanja troškova i da će oni biti relativno visoki”, ustvrdila je njemačka središnja banka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari