Njemačka na svjetskom vrhu u proizvodnji hmelja

freepik.com
Hmelj, Foto: Freepik.com

Njemačka je ponovo zauzela prvo mjesto na svjetskoj ljestvici proizvođača hmelja, preuzevši nakon devet godina ovu titulu od SAD-u.

Površina pod hmeljom u Njemačkoj smanjila se za 340 hektara, na 20.300 hektara, no u SAD-u smanjena je za 4.500 hektara, na 17.850 hektara, navode u udruzi uzgajivača.

Bavarski Hallertau ponovo je zauzeo prvo mjesto na ljestvici regija. U 2022. godini bio je drugi, prema podacima najvećeg svjetskog trgovca hmeljem BarthHassa, iza američke Yakime u saveznoj državi Washington.

Čelnik udruge Erich Lehmair ističe da su prognoze za proizvodnju hmelja za ovu godinu dobre. Ipak, velike zalihe hmelja dovele su do pada cijena, što je zabrinulo proizvođače u Njemačkoj, prenosi Hina. Proizvodnja je gotovo u potpunosti usmjerena u pivarski sektor, a prodaja piva u svijetu pada.

To nije jedini razlog za njemačko pretjecanje američke konkurencije. Uzgajivači u SAD-u lakše otkazuju ugovore o nabavi, što znači da mogu u kraćem roku odustati od proizvodnje nego njihove kolege u Njemačkoj“, napomenuo je predstavnik udruge Erich Lehmair.

Poljoprivreda je također u SAD-u drugačije strukturirana i gospodarstva su znatno veća, ocjenjuju u udruzi. Ako su gospodarske prognoze loše, veliki američki uzgajivači moraju mijenjati smjer rada brže od manjih obiteljskih gospodarstava u Njemačkoj, djelomično i zbog pritisaka banaka.

„Njemačka obiteljska gospodarstva često imaju i dužu tradiciju i ne odustaju lako od kultura koje su dugo uzgajali“, objasnio je Lehmair.

Njemačka i SAD imaju najveći udio u globalnom uzgoju hmelja. Lani je zasijan na 55.000 hektara, što znači da je površina pod hmeljom smanjena za oko 4.800 hektara u odnosu na 2022. godine, objavila je njemačka udruga.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari