Niže cijene nafte zbog najava OPEC+

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Terminske cijene nafte u utorak su niže, preokrenuvši dobitke ostvarene u protekle dvije sesije, jer su ulagači postali oprezni uoči sastanka OPEC+ ove nedjelje, kada bi grupa proizvođača mogla raspravljati o produbljivanju smanjenja opskrbe.

Fjučersi nafte Brent niži su za 64 centa ili 0,8 posto, te iznose 81,68 dolara po barelu, dok su terminski ugovori za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) bili na 77,21 dolara po barelu, što je niže za 62 centa ili 0,8 posto.

Oba su ugovora porasla za oko dva posto u ponedjeljak nakon što su tri izvora iz OPEC+ rekla Reutersu da jeova organizacija spremna razmotriti hoće li dodatno smanjiti opskrbu naftom na sastanku 26. studenog. Ti su dobici smanjeni ovog jutra.

“Ulagači su zauzeli stav čekanja kako bi potvrdili stvarnu odluku OPEC+”, rekao je Tsuyoshi Ueno, viši ekonomist NLI Research Institute.

OPEC+ će vjerojatno produljiti ili čak produbiti smanjenje opskrbe naftom u sljedećoj godini, predviđa osam analitičara za Reuters.

“Vidimo neki prostor za grupu za dublje smanjenje, ali očekujemo da će Saudijska Arabija tražiti dodatne barele od drugih članica kako bi podijelila teret prilagodbe“, rekla je analitičarka RBC Capitala, Helima Croft.

Ponovno otvaranje sporazuma o kvotama postignutih u lipnju, moglo bi se pokazati izazovnim i moglo bi dovesti do dugotrajnih pregovora, pa bi stoga vodstvo moglo tražiti više dobrovoljnih prilagodbi od pojedinačnih proizvođača, dodala je u bilješci.

Cijene nafte niže su za oko 16 posto od kraja rujna, jer se proizvodnja sirove nafte u SAD-u, najvećem svjetskom proizvođaču, održala na rekordno visokim razinama, dok je tržište bilo zabrinuto zbog rasta potražnje, posebno od strane najvećeg svjetskog uvoznika nafte, Kine.

Trgovci su također pratili znakove uništenja potražnje zbog moguće recesije u SAD-u 2024. i razmatrali prošlotjedno upozorenje Walmarta (WMT.N), najvećeg američkog trgovca na malo, o mogućoj deflaciji.

Zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u vjerojatno su porasle prošli tjedan, dok su zalihe destilata opale, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa u ponedjeljak. Tjedna izvješća o zalihama Američkog instituta za naftu i Uprave za energetske informacije trebala bi biti objavljena do sredine tjedna.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari