Niže cijene goriva u Hrvatskoj naredna dva tjedna

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene goriva u Hrvatskoj od ponoći su niže, utvrdila je danas Vlada RH na telefonskoj sjednici.

Dizelsko gorivo, od 21. studenog, iznosit će 1,46 eura po litri, što je niže za 0,06 eura. Za benzinsko gorivo od sutra će građani Hrvatske trebati izdvojiti 1,44 eura po litri te će ono biti jeftinije za 0,02 eura.

Plavi dizel od sutra je jeftiniji za 0,06 eura te će iznositi 0,92 eura po litri, a i cijena plina je niža – za kućanstvo će ona iznositi 1,73 eura po kilogramu, dok za spremnike 1,17 eura po kilogramu, što je niža cijena za 0,05 eura, u odnosu na dosadašnju, stoji u  priopćenju Vlade RH.

Bez Uredbe Vlade RH, odnosno da se cijene formiraju slobodno na tržištu, dizelsko gorivo bi iznosilo 1, 57 eura po litri, benzin 1,61 eura po litru, plavi dizel 1,01 eura po litri dok bi i cijena plina bila viša – za kućanstva bi iznosila 2,04 eura po kilogramu te 1,41 euro po kilogramu za spremnike.

Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će sljedećih 14 dana.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, Vlada je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u šesnaest navrata.

Vlada RH, kako je priopćeno, je s telefonske sjednice Hrvatskom saboru uputila amandman na Prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, koji se odnose na tehničke greške u indeksima pojedinih klasifikacija.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari