Ni za 15 eura po satu u Hrvatskoj se ne mogu naći čistačice

Foto: Freepik

Turistički djelatnici u Hrvatskoj sad su u proljetnom ‘lovu’ na čistače. Hotelijeri, posebno vlasnici apartmana, češkaju se po glavi jer ih je jako teško pronaći. Plaće, odnosno satnice su im više nego pristojne. Za tri sata čišćenja, primjerice, dvosobnog stana, može se dobiti i do pedeset eura.

Dakle, po satu i više od 15 eura. Uskoro će satnice čistačica sustići satnice IT radnika, koji su također vrlo traženi. Vjerojatno su već ‘prestigli’ nastavnike.

Jelena je u mirovini. S obzirom na visinu mirovine, kaže, kroz službu mora raditi četiri sata dnevno i zadovoljna je uvjetima. U zadarskoj kemijskoj čistionici neprestano zvoni telefon. Nudi čišćenje vila s bazenima, ureda, stanova. Još uvijek nisu složili kompletan sastav za ljeto.

“Još uvijek tražimo sobarice. Još nam treba pet stalnih spremačica, a sigurno će nam trebati još deset do dvadeset žena koje bi radile honorarno”, rekla je Kim Dumičić iz kadrovske službe Čistoće, piše Danas pozivajući se na HRT.

Spremačica ni za lijek

Iz godine u godinu dižu cijenu sata jer takav je zakon tržišta. Čistačice su često tražene, ali ih nema dovoljno.

“Već se dogodilo, čak i prošle godine, da oni postavljaju uvjete više nego mi”, dodao je Dumičić.

U zadarskom hotelu su se, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva sa sobaricama i čistačicama, ovoga puta, reklo bi se, snašli.

“Prošle godine, rekao bih, nije bilo ni za lijek. Ove godine neki se i javljaju na natječaje”, rekla je Mladenka Štura, direktorica hotela Zadar.

Ako pitate Zadrane na ulici, veliki broj njih će reći da iznajmljuju stanove. Većina ih čisti sama, odnosno to radi cijela obitelj.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari