Net Zero Udruga: Nijedan energetski div ne planira gasiti proizvodnju fosilnih goriva

Pixabay.com
Zelena energija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Zemlje sa značajnom proizvodnjom nafte i plina obavezale su se svesti emisiju štetnih plinova neto na nulu, ali nijedna ne planira u konačnici stati s bušenjem, pokazuje istraživanje neovisne udruge Net Zero Tracker.

Nalazi istraživanja otkrivaju jaz između ciljeva koje su zemlje postavile kako bi izbjegle katastrofalne razmjere klimatskih promjena i njihovih stvarnih planova o nastavku proizvodnje energenata koji emitiraju ugljikov dioksid, zaključeno je u ovom istraživanju.

Zemlje masovno poručuju da im je ambicija „neto nula“, ne obvezujući se na postupno izbacivanje iz upotrebe fosilnih goriva, što naglašava potrebu da podrobno navedu kako će postići te ciljeve”, rekla je koautorica istraživanja Natasha Lutz, sa Sveučilišta u Oxfordu.

Vlade na summitu Ujedinjenih naroda (UN) o klimi COP28 u Dubaiju raspravljale su o dogovornom postupnom isključivanju iz upotrebe fosilnih goriva koja emitiraju CO2, glavni uzrok klimatskih promjena.

Na „neto nulu“ obavezalo se 69 zemalja koje proizvode naftu, uključujući naftne divove poput Saudijske Arabije, SAD-a, Rusije, Kine i domaćina summita Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), pokazale su informacije koje je Reuters dobio na uvid.

Samo tri manja proizvođača nafte, Danska, Španjolska i Francuska, prenosi Hina, izložila su konkretne planove o prestanku bušenja, rekli su istraživači. Danska i Španjolska izolirane su i u skupini proizvođača plina u planovima postupnog gašenja proizvodnje.

I domaćin summita UAE namjerava svesti emisiju neto na nulu, ali i povećati kapacitete za proizvodnju nafte i povećati proizvodnju plina, prema planovima državne tvrtke ADNOC.

Predsjednik UN-ovog odbora za klimatske znanosti Jim Skea rekao je da se do 2050. globalna potrošnja nafte mora smanjiti za 60 posto, a upotreba plina za 45 posto kako temperatura na Zemlji ne bi porasla više od 1,5 stupnjeva Celzijusa.

Taj scenarij predviđa “znatno smanjenu potrošnju fosilnih goriva” do 2050., rekao je Skea na summitu COP28, uz postupno izbacivanje iz upotrebe ugljena.

Jedan odgovor

  1. Ma đabe, dok je nafte još u zemlji nikome nije na pameti popustiti dok se ne istroši i zadnja kap

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari