Napetosti na Bliskom istoku traju, cijene nafte opet u porastu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su u utorak jer su geopolitičke napetosti na Bliskom istoku nastavile poticati zabrinutost na tržištu.

Fjučersi nafte Brent za isporuku u svibnju porasli su za 37 centi, te iznose 82,58 američkih dolara po barelu. Cijena američke sirove nafte (WTI) u travnju porasla je 27 centi, na 78,20 dolara po barelu.

Dok rat između Izraela i palestinske skupine Hamas nije doveo do značajnih prekida u opskrbi naftom, jemenski Hutiji koji su na strani Irana napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od studenog u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima.

Međutim, glavni dobici su izgledi za slabiju potražnju i povećanje ponude od proizvođača izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ocjenjuje Reuters.

“Slabiji osjećaji potražnje i rastuća ponuda izvan OPEC-a ostavljaju malo prostora tržištu za povećanje cijena nafte u ovom trenutku”, rekla je Serena Huang, voditeljica analize APAC-a u Vortexi.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će opskrba naftom porasti na rekordno visoku razinu od oko 103,8 milijuna barela dnevno, gotovo u potpunosti potaknuta proizvođačima izvan OPEC-a i njegovih saveznika (OPEC+), uključujući Sjedinjene Američke Države, Brazil i Gvajanu.

U međuvremenu, kineski uvoz sirove nafte porastao je u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2023., ali je bio slabiji nego prethodnih mjeseci, nastavljajući trend ublažavanja kupnje od strane najvećeg svjetskog kupca.

U međuvremenu, tržište čeka procjene potražnje iz mjesečnih izvješća OPEC-a, IEA-e i Uprave za energetske informacije.

“Iako vjerujemo da će procjene biti uglavnom nepromijenjene, svako pozitivno iznenađenje ublažit će zabrinutost oko potražnje”, rekli su analitičari iz ANZ-a u bilješci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari