Napetosti na Bliskom istoku se nastavljaju, cijena nafte stabilna

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Cijene nafte u srijedu su se neznatno promijenile na svjetskim tržištima. Fjučersi nafte Brent neznatno su porasli na 89,49 američka dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasle za osam centi, na 85,31 dolar.

Cijene za obje referentne vrijednosti ostaju niže oko 1,8 posto u odnosu na kraj prošlog tjedna, prenosi Reuters, unatoč geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku izazvanim izgledima da će izraelski rat u Gazi trajati dulje.

Postoje i najave da bi Iran mogao zatvoriti Hormuški tjesnac ako bude smatrao potrebnim. Kroz tjesnac dnevno prođe oko petina ukupne svjetske potrošnje nafte.

Ako se sukob nastavi, riskira i uplitanje drugih zemalja u regiji, posebice Irana koji podupire Hamas, trećeg po veličini proizvođača u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), što bi prema procjenama analitičara moglo značajnije utjecati na cijene nafte na tržištima.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su prošli tjedan za 3,03 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. Analitičari su procijenili da će zalihe porasti za oko 2,4 milijuna barela.

Međutim, rizici za rast cijena nafte i dalje postoje, rekao je Tony Sycamore, tržišni analitičar IG-a u Singapuru.

“Sve od noćašnjeg CPI-a u SAD-u, koji je niži od očekivanog do još jednog ukrajinskog napada dronom na rusku naftnu infrastrukturu do odgovora Irana nakon što je Izrael prošlog tjedna ubio dva njegova generala u Siriji više je nego sposobno ponovno pokrenuti uzlazni trend”, rekao je Sycamore.

Vlada SAD-a je povisila svoju prognozu proizvodnje sirove nafte, očekujući povećanje od 280.000 barela po danu na 13,21 milijuna barela po danu u 2024., što je 20.000 barela dnevno više od prethodne prognoze američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Međutim, EIA je rekla da očekuje da će cijene sirove nafte Brent u prosjeku iznositi 88,55 dolara po barelu 2024. godine, što je više od prethodne prognoze od 87 dolara po barelu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari