Nakon objave plana opskrbe OPEC+ te povećanja zaliha nafte u SAD, cijene nafte neznatno promijenjene

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Cijene nafte na jutrošnjem trgovanju blizu su četveromjesečnih najnižih razina u Aziji dok su tržišta razmatrala odluku OPEC+ o povećanju ponude kasnije ove godine i nakon povećanja američkih zaliha sirove nafte i goriva.

Terminski ugovori nafte Brent veći su za četiri centa, te iznose 77,56 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) ostali nepromijenjeni, na 73,25 dolara po barelu.

Oba su ugovora pala za gotovo jedan dolar tijekom jučerašnjeg trgovanja na najnižu razinu poravnanja od početka veljače, a u ponedjeljak su pala za oko tri dolara po barelu.

Ovaj pad cijena nafte uslijedio je nakon vijesti Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, OPEC+, o planovima za povećanje ponude od listopada, unatoč nedavnim znakovima slabljenja rasta potražnje.

Brent je i dalje pod pritiskom jer dio tržišta nastavlja promatrati OPEC-ov predloženi rok smanjenja za dobrovoljna smanjenja kao obvezujuću obvezu povećanja za 500.000 barela dnevno u četvrtom tromjesečju 2024. godine, bez obzira na temeljne izglede za naftu ili raspoloženje do kraja ljeta”, rekla je Helima Croft, voditeljica odjela za istraživanje robe Capital, u tržišnoj bilješci, koju prenosi Reuters.

Međutim, ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je da će OPEC+ pauzirati s povlačenjem rezova ili ih poništiti ako potražnja ne bude dovoljno velika da apsorbira barele.

U SAD-u su zalihe sirove nafte, benzina i destilata porasle prošli tjedan, prema podacima Američkog instituta za naftu.

Podaci API-ja pokazuju da su se zalihe sirove nafte povećale za više od četiri milijuna barela u tjednu koji je završio 31. svibnja, u odnosu na prognoze analitičara u anketi Reutersa za pad od 2,3 milijuna barela.

Zalihe benzina porasle su za više od četiri milijuna barela, dvostruko više nego što su očekivali analitičari.

Američka uprava za energetske informacije objavit će službene podatke o zalihama tijekom dana. Podatke za prošli tjedan pažljivo prate tržišta jer odražavaju potrošnju goriva oko blagdana Memorijalnog dana, odnosno početka takozvane američke sezone vožnje.

7 Odgovora

  1. pad i rast cijene nafte se i namjerno izaziva vanjskim utjecajima, tipa krize, ratovi itd. da bi se mešetarilo i na tome zaradilo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari