Maersk upozorio na zastoje u lukama na Mediteranu i u Aziji

Pixabay.com
Danska tvrtka Maersk, Foto: Pixabay.com

Danski brodar A.P. Moller-Maersk upozorio je na zastoje na terminalima luka na Mediteranu i u Aziji, signalizirajući učestale probleme u prijevozu tereta do europskih odredišta.

Zbog zastoja u lukama, druga najveća brodarska kompanija u svijetu planira preskočiti dva isplovljavanja iz Kine i Južne Koreje prema zapadu, zakazana za početak srpnja 2024. godine.

Obavijest iz Maerska nadovezuje se na učestala kašnjenja u globalnim opskrbnim lancima i veće troškove zbog krize u Crvenom moru te Adenskom zaljevu, koja utječe na tranzit kroz Sueski kanal. Kako bi izbjegli rizično područje, prijevoznici Maerska, francuskog MSC-a i njemačkog Hapag-Lloyda preusmjerili su brodove dužom rutom oko Afrike.

Brodovi čekaju na istovar i u Singapuru, drugoj kontejnerskoj luci u svijetu po prometu, prenosi Hina, uz gužve i zastoje u Kini, Dubaiju, Španjolskoj i SAD-u, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Linerlytica.

Pomorski prijevoz tereta usporavaju i vremenske neprilike, uključujući jake vjetrove u Kini, navode stručnjaci za brodarstvo.

U singapurskoj luci Jebel Ali i u Dubaiju zastoj su izazvali velika potražnja za uslugama pretovara i kontinuirani poremećaji zbog preusmjeravanja brodova iz Crvenog mora oko Afrike.

Veliki brodovi s Dalekog istoka istovaruju teret u lukama zapadnog Sredozemlja koji se potom utovaruje na manje brodove i kreće na put prema krajnjim odredištima u lukama središnjeg i istočnog Mediterana, objašnjava Reuters razloge za zastoj.

Zastoji su učestali i u američkim lukama Charleston i Savannah, prema podacima Journal of Commercea, zbog infrastrukturnih projekata i kvara na softveru.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari