Najveći broj registriranih pravnih osoba u Hrvatskoj – trgovačka društva

pixabay.com
Popravak automobila, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku od registriranih 302.518 pravnih osoba, aktivno njih 58,7 posto, odnosno 177.576 pravnih osoba.

Prema djelatnostima, najveći broj registriranih je u trgovačkim društvima, gdje ih je aktivno 142.103 pravne osobe, što čini 63,4 odsto ukupnog broja registriranih trgovačkih društava. Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da je više od polovice registriranih i aktivnih subjekata zastupljeno u četiri područja djelatnosti: Popravak motornih vozila i motocikla, Prerađivačka industrija, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, te Ostale uslužne djelatnosti. Struktura aktivnih pravnih osoba pokazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik vlasništva. Njime je obuhvaćeno 79,3% subjekata.

Podaci DZS Hrvatska, www.dzs.hr

U državnom je vlasništvu 0,8 posto subjekata, u mješovitom vlasništvu odnosno zadružnom vlasništvu – po 0,4 procenta subjekata, a za 19,1 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Struktura vlasništva prema djelatnostima pokazuje da su subjekti u privatnom vlasništvu najzastupljeniji u uslužnim djelatnostima, npr. u djelatnostima Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikla, s udjelom od 98,6 posto, Poslovanje nekretninama, s udjelom od 99,1 posto, te Prijevoz i skladištenje, s udjelom od 98,1 posto. Približno isti udio tog oblika vlasništva među proizvodnim djelatnostima imaju Građevinarstvo (99,1 posto), Prerađivačka industrija (97,8 posto) te Informacije i komunikacije (98,7 posto).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari