Na Kvarneru u šest mjeseci – milijun noćenja

pixabay.com
Opatija, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Primorsko-goranskoj županiji je u prvoj polovini ove godine boravilo milijun turista, koji su ostvarili 4,3 milijuna turističkih noćenja, što je jedan posto više turista i dva posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani, a najave za sezonu su odlične a za posezonu – još bolje, rečeno je na konferenciji za novinare koju je organizirala ova županija.

Župan Zlatko Komadina izjavio je da su rezultati za šest mjeseci približni lanjskima, s time da je noćenja i dolazaka turista u prvih pet mjeseci više nego lani, dok ih je u lipnju bilo manje nego u lipnju prošle godine. No, prihodi od boravišne pristojbe i turističke članarine su znatno veći, kao i ukupni prihodi turističkih subjekata.

Opredjeljenje da se radi na kvaliteti daje rezultate, a više kategorije smještaja su bolje popunjene. Hrvatska mora početi voditi računa o visini cijena jer, kaže, čini mu se da su cijene ‘malo prejake’ u odnosu na zemlje u okruženju, što bi se iduće godine moglo osjetiti“, rekao je Komadina.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov rekla je da je gostiju bilo više, a kraće su boravili.

To se dogodilo u prva dva tjedna lipnja. U prvih pet mjeseci bilo je devet posto više noćenja, u prva dva tjedna lipnja oko 33 posto manje, dok su ostali tjedni u lipnju bili na razini prošle godine“, rekla je Peršić Živadinov.

Hina
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarner Irena Peršić Živadinov, Foto: Hina/Miljenko Klepac

Navela je i da su blagdani bili u svibnju, prenosi Hina, pa je noćenja u svibnju bilo 19 posto više nego u svibnju lani te se to osjetilo u nešto lošijem početku lipnja.

Naglasila je kako se na  Kvarneru već godinama povećava kvaliteta smještaja i izvanpansionske ponude. Istaknula je da i objekti visoke kategorije ostvaruju pluseve pa je u šest mjeseci bilo pet posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u objektima s pet zvjezdica, sedam posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u objektima s četiri zvjezdice, dok je u objektima s tri zvjezdice i nižih kategorija bilo manje noćenja u odnosu na lani.

Hoteli svih kategorija su ostvarili povećanje noćenja od pet posto, a u obiteljskom smještaju je bilo šest posto manje noćenja. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke i Slovenije, dok su najveće povećanje broja noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Mađarske i Poljske.

Direktorica TZ Kvarner napomenula je i da su pojedini njemački mediji napravili veliku analizu cijena i upozorili da su neke destinacije u Hrvatskoj 50 posto skuplje nego lani.

Moramo voditi računa da kvaliteta odgovara cijeni. Moramo davati vrijednost za novac, Hrvatska ne treba biti jeftina, imamo kvalitetu ali moramo biti svjesni da gost jednostavno može pretraživati i uspoređivati “, rekla je Peršić Živadinov i naglasila da analize pokazuju kako cijene u obiteljskom smještaju nerijetko premašuju cijene u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, a da hoteli imaju povećanje broja noćenja, dok su neki kapaciteti u obiteljskom smještaju sada slobodni za cijelo ljeto.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari