Raste broj korejskih turista u Hrvatskoj: Cilj je povratak na pretpandemijske brojke

Hina/Damir Senčar
12. Korejsko-hrvatski poslovni forum, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić i korejski veleposlanik u RH Hong Sungwook, Foto: Hina/Damir Senčar

Raste broj dolazaka i noćenja korejskih turista u Hrvatsku, ali još nisu dosegnute pretpandemijske brojke, a tom cilju bi značajno mogla doprinijeti nedavno uspostavljena izravna zračna linija, poručeno je s 12. Korejsko-hrvatskog poslovnog foruma.

Forum je organiziralo Veleposlanstvo Republike Koreje u Hrvatskoj, u suradnji s Korejskom turističkom organizacijom, Korejskim poslovnim centrom u Zagrebu (KOTRA), Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ), Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) i korejskim zrakoplovnim prijevoznikom T’Way Air-om.

Održava od 2013. godine s ciljem promicanja partnerstva između Koreje i Hrvatske, a ovogodišnji fokus je turizam, posebice imajući u vidu da je od 16. svibnja ove godine pokrenuta izravna zrakoplovna linija T’Way Air-a između korejskog Incheona i Zagreba.

Prema podacima HTZ-a, u dosadašnjem dijelu godine korejski su turisti u Hrvatskoj ostvarili više od 74.000 dolazaka i više od 94.000 noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 38 posto u dolascima i od 34 posto u noćenjima. Tijekom prošle godine korejski turisti ostvarili su oko 150.000 dolazaka i gotovo 200.000 noćenja, što je u odnosu na 2022. skok od 270 posto u dolascima i 179 posto u noćenjima.

Cilj je povratak na pretpandemijske trendove, odnosno na brojke iz 2019. kada su Korejci u Hrvatskoj ostvarili više od 385.000 dolazaka i više od 485.000 noćenja.

Korejski veleposlanik u Hrvatskoj Hong Sung-wook je ocijenio da su dosadašnji forumi imali značajan utjecaj na jačanje veza, stvaranje novih prilika i unaprjeđenje bilateralnih odnosa Južne Koreje i Hrvatske, prenosi Hina. Zbog izravne zračne linije, više od 1.000 korejskih turista tjedno posjeti Hrvatsku, a u porastu su i brojke hrvatskih turista koji posjećuju Koreju, istaknuo je korejski veleposlanik, koji je čestitao i 10. obljetnicu Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba.

Benefite izravne zračne linije apostrofirali su i predsjednik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba Zoran Horvat, član Upravnog odbora Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Augustin Fabijanić i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić.

Pavić, proslavljeni hrvatski vaterpolist, je rekao da su turizam i sport zaštitni znakovi Hrvatske, a iako brojke s korejskog tržišta pokazuju oporavak, predstoji još puno posla kako bi se dosegnule brojke iz 2019. godine, ocijenio je.

U sklopu Foruma, HTZ, TZGZ, turističke zajednice Osječko-baranjske i Međimurske županije predstavit će turističku ponudu korejskim turistima, dok će Korejska turistička organizacija predstaviti Koreju kao turističku destinaciju. Putničke agencije iz obje zemlje podijelit će svoja iskustva o odlaznim turističkim programima za Koreju i Hrvatsku kako bi dobile uvid o prihvatnim putničkim agencijama koje ugošćuju turiste iz ove dvije zemlje, najavili su organizatori.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari