Na amortizaciju udara inflacije, država utrošila 2,2 milijardi eura

pixabay.com
Mjere Vlade RH protiv inflacije, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministar financija Hrvatske, Marko Primorac, rekao je da je Vlada Hrvatske, tijekom prošle i ove godine kroz mjere pomoći gospodarstvu i građanima na amortizaciju udara inflacije potrošila 2,2 milijarde eura. Također je rekao i kako povećan broj fiskalnih računa ne može utjecati na snižavanje porezne presije jer su i državi zbog inflacije drastično narasli rashodi.

Ministar Primorac je u intervju za Jutarnji list komentirao i poreze na “ekstraprofit” te rekao da je sa 16. kolovozom, u državni proračun uplaćeno 231 milijuna eura prihoda s osnove dodatnog poreza na dobit. “Jasno smo naglasili i prilikom donošenja Zakona kako će se prikupljena sredstva od poreza koristiti isključivo za pomoć najugroženijim skupinama građana, poput umirovljenika, primatelja dječjeg doplatka ili minimalne zajamčene naknade. Takva odredba je unijeta i u Zakon, a prikupljena sredstva su za propisane namjene korištena već u svibnju ove godine, dok će se preostali iznos prikupljen ovim porezom distribuirati najugroženijima tijekom jeseni”, kaže Primorac.

Najavio je i skori dovršetak portala za praćenje konkurentnosti hrvatskog poreznog sustava, čija je svrha prikazati usporednu sliku poreznih sustava Hrvatske i drugih država članica Europske unije u području poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak.

“U pripremi je i uspostava jedinstvenog Registra stanovništva, obitelji i kućanstva kojem je cilj pojednostaviti i administrativno rasteretiti postupke ostvarivanja prava i ispunjavanja obveza građana pred javnopravnim tijelima, a javnopravnim tijelima omogućiti praćenje makroekonomskih i demografskih pokazatelja u realnom vremenu, omogućiti planiranje financijskih paketa dodjele socijalnih prava i pomoći te u konačnici stvoriti preduvjete za praćenje i uspostavu digitalnog popisa stanovništva”, rekao je Primorac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari