MMF prognozira rast ruskog gospodarstva od 2,6 posto u ovoj godini

Freepik.com
Rusko gospodarstvo, ilustracija, Foto: Freepik.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) iznenađen je rastom ruskog gospodarstva, s obzirom na sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

U siječnju 2024. MMF je prognozirao da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 2,6 posto zbog velike vojne i osobne potrošnje koju je podupro rast plaća, prenosi Hina. Prošlog listopada očekivali su rast po stopi od 1,1 posto u 2024., koji sada predviđaju u 2025. godini.

“To je ratna ekonomija. Velik udio ruskog gospodarstva čini vojna potrošnja, što potiče proizvodnju”, rekla je direktorica komunikacija MMF-a Julie Kozack.

Potrošnji pomažu i značajni socijalni transferi, dodala je Kozack, upozorivši na naznake jačanja inflacije.

U srednjoročnoj perspektivi rast bi trebao usporiti, s obzirom na isključenost Rusije iz međunarodnog financijskog sustava, ograničen pristup tehnologiji i gubitak dijela visokokvalificirane radne snage, navodi.

Svi ti čimbenici značajno će utjecati na rast i izglede za gospodarstvo na srednji rok, zaključila je dužnosnica MMF-a.

Sjedinjene Američke Države najavile su više od 500 novih sankcija Rusiji, prenosi BBC. Izvozna ograničenja bit će uvedena za gotovo 100 tvrtki ili pojedinaca.

Europska unija je danas donijela 13. paket sankcija Rusiji, na što je Moskva odgovorila zabranom ulaska dužnosnicima EU u Rusiju. Još se ne zna kakav će utjecaj nove sankcije imati na rusko gospodarstvo.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari