Minimalni gospodarski rast u EU i eurozoni u prvom kvartalu 2023.

Foto: Freepik.jpg

Europsko gospodarstvo poraslo je manje od očekivanog u prvom tromjesečju 2023., objavila je u utorak statistička agencija Europske unije, revidirajući svoju prethodnu prognozu.

Naime, na razini Europske unije zabilježen je rast BDP-a od 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, umjesto predviđenih 0,3 posto u prva tri mjeseca ove godine. Na razini eurozone u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježen je rast BDP-a od 0,1 posto, objavio je Eurostat.

Unatoč reviziji, EU je ipak izbjegao recesiju prošle zime nakon što je bruto domaći proizvod pao za 0,1 posto u posljednja tri mjeseca 2022. godine, javlja AFP.

U ponedjeljak je Europska komisija povećala svoje izglede gospodarskog rasta za 20 zemalja eurozone za 0,2 boda na 1,1 posto u ovoj godini.

Izvršna vlast EU-a također je povisila svoju prognozu rasta za cijeli blok za 2023., ali je još uvijek niža od eurozone s oko jedan posto.

Komisija je također revidirala svoju prognozu inflacije u eurozoni, predviđajući da će ona ove godine dosegnuti 5,8 posto u usporedbi s 5,6 posto u prijašnjim prognozama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari