Manjak punionica najveća prepreka za električna teretna vozila u Njemačkoj

Foto: Pixabay.com
Punionica za električna vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

Infrastruktura je glavni problem za električne kamione, rekla je izvršna direktorica Daimler Trucka Karin Radstroem, upozorivši da manjak punionica za električna vozila potkopava njemačke klimatske ciljeve u sektoru prijevoza tereta.

Da bi vlada ostvarila ciljeve o elektrifikaciji teretnih vozila, bit će potrebno oko 45.000 punionica, izjavila je Radstroem u nedjelju za tjednik Automobilwoche.

“Manjak će biti ogroman čak i ako intenziviramo nastojanja (da dostignemo tu brojku)”, dodala je šefica Daimler Trucka.

Infrastruktura je najveći problem za kupce kamiona i glavni proizvođači, Daimler, Volvo te Traton, već dugo planiraju zajednički izgraditi i nuditi usluge punjenja na 1.700 visokoučinkovitih punionica duž njemačkih autocesta i raskrižja do 2027. godine, prenosi Hina.

“Problem je što katkad imamo teškoća i s postavljanjem punionica u vlastitim objektima jer moramo provjeriti standarde lokalne strujne mreže”, naglasila je dužnosnica Daimler Trucka, izdvojivši među preprekama i dugotrajan postupak pribavljanja dozvola u Njemačkoj.

Sektor je po njezinim riječima značajno smanjio emisiju štetnih plinova, ali financijski je input ograničen kada se usporedi s drugima.

Zbog brojnih nepoznanica teško je reći kako će se stvari razvijati, naglasila je.

“Rekli smo da bi do 2030. oko 60 posto naših gospodarskih vozila u Europi moglo kao pogon koristiti baterije ili gorive ćelije, ali to će u konačnici ovisiti o brojnim stvarima, uključujući i promjene cijena energije”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari