Državna potpora za punjenje električnih vozila u Njemačkoj podijeljena za 24 sata

pixabay.com
Električno vozilo, Foto: Pixabay.com

Sredstva dostupna u okviru programa bespovratnih sredstava od 300 milijuna eura za njemačke vlasnike kuća koji žele puniti svoja električna vozila solarnom energijom već su iscrpljena –  samo dan nakon što je pokrenuta.

Prema podacima na stranicama državne promidžbene banke KfW, zadužene za isplatu novca, prenosi renewablesnow.com, interes za program subvencioniranja pokazao se tolikim da sredstava već nema. Slijedom navedenog, banka moli potencijalne prijavitelje da više ne podnose prijave.

Banka je primila oko 33.000 prijava unutar 24 sata od pokretanja programa, prema izjavi vladine agencije Germany Trade & Invest (GTAI).

Ovaj državni program, prenosi isti izvor, financira Savezno ministarstvo za digitalni i cestovni (BMDV), a shema zainteresiranim podnositeljima zahtjeva pruža priliku za dobivanje bespovratnih sredstava u iznosu do 10.200 eura za kupnju i povezivanje stanica za punjenje, solarnih fotonaponskih panela i sustava za pohranu energije za njihove domove. Preduvjet je da posjeduju električni automobil.

Prema najavama, nadležno ministarstvo Njemačke iduće će godine za program osigurati dodatnih 200 milijuna eura.

Međutim, iako su poticaji podijeljeni rekordno, analitičari imaju prmjedbi. Izvršni direktor njemačke udruge za solarnu energiju BSW, Carsten Koernig, komentirao je dan prije pokretanja da je prilika za financiranje atraktivna, ali je istako nekoliko nedostataka.

Konkretnije, udruga preporuča da se dokaz o vlasništvu električnog vozila dostavi nakon završetka projekta, a ne prilikom podnošenja zahtjeva. Nadalje, ističe se činjenica da zahtjev da se kućni sustavi za pohranu pune isključivo zelenom električnom energijom ograničava mogućnost korištenja pohrane za potrebe mreže.

Wolfgang Gruendinger, iz njemačke tvrtke za solarnu energiju Enpal GmbH, oglasio se na društvenim mrežama kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo cjelokupnom mogućnošću financiranja, nazivajući je “ništa osim bljeskom” i dodajući da je samo donijela kaos u industriju, s kupcima koji otkazuju ili zadržavaju narudžbe dok čekaju sredstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari