Velika Britanija odgodila zabranu kupovanja automobila na plin i dizel za dodatnih pet godina

Foto: Erik Maclean/Pexels

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priopćila je u srijedu da će odgoditi zabranu prodaje novih automobila na plin i dizel za pet godina.

Time je, piše CNN, razbjesnila proizvođače automobila koji su upozorili da će taj potez potkopati napore industrije da prijeđe na električna vozila.

Odgodu je najavio premijer Rishi Sunak u sklopu ublažavanja nekih vladinih politika zelene energije, unatoč žestokom protivljenju boraca za klimatske promjene, članova vlastite stranke i poduzeća.

“Čini se da smo zaobišli pristup koji bi nametnuo neprihvatljive troškove ionako teško pritisnutim britanskim obiteljima”, rekao je Sunak i dodao da, ako se vlada bude držala trenutne klimatske politike, riskira gubitak suglasnosti Britanaca.

Sunak je rekao da će ljudi moći kupovati nove benzinske i dizel automobile do 2035. umjesto 2030. godine, čime će se Velika Britanija izjednačiti sa zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Kanada i Švedska.

Ujedinjeno Kraljevstvo je još 2020. najavilo zabranu koja bi na snagu stupila 10 godina kasnije, čime bi postalo prvo veliko gospodarstvo koje će dekarbonizirati cestovni promet.

Proizvođači automobila kritizirali su odgodu, ističući kako su uložili milijarde funti u elektrifikaciju svojih voznih parkova prije roka i nadali su se da će rok do 2030. godine povećati potražnju za električnim vozilima.

5 Odgovora

  1. Još uvijek vrlo ambiciozno ako misle to do 2035 ostvariti. Razni su tu lobiji koji vuku na svoju stranu.

  2. Slažem se da bi trebalo prebaciti aute na električni pogon, ali dan kada na cestama neće biti zvuka motora će biti najtužniji dan za sve ljubitelje automobila.

  3. U Britaniji uvije strogo, ali podržavam odluku! Električni pogon je definitivno isplativa budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari