Mađarska ukida ograničenje cijena prehrambenih proizvoda

Freepik.com
Cijene hrane, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Mađarska će početkom srpnja 2024. ukinuti ograničenje cijena skupine osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast zamjetno oslabio, priopćilo je mađarsko ministarstvo gospodarstva.

Mađarska vlada je ograničila cijene hrane koje su u lipnju prošle godine porasle za 29,3 posto u odnosu na isti mjesec 2022., najviše u EU.

Maloprodajni lanci s godišnjim prometom većim od 2,53 milijuna eura bili su obavezni nuditi kupcima tjedne popuste na 20 prehrambenih artikala, uključujući meso peradi, mlijeko, sir i kruh, u visini najmanje 15 posto u odnosu na najnižu cijenu u prethodnih 30 dana.

U proteklim mjesecima poskupljenje hrane svedeno je na oko jedan posto, a u svibnju su cijene pale u odnosu na prethodni mjesec, napominje ministarstvo u priopćenju. Vlada će zato od 1. srpnja ukinuti ograničenja, dodaju.

“Zbog usporavanja inflacije realne plaće u Mađarskoj rastu od rujna prošle godine, odnosno primanja obitelji vrijede više”, kažu. Dodali su, prenosi Hina, da je mjera potaknula potrošnja.

Godišnja stopa inflacije mjerene HICP-om iznosila je u svibnju 3,9 posto, izračunao je Eurostat, a cijene hrane bile su niže za 2,3 posto nego u prošlogodišnjem svibnju i smanjene su peti mjesec zaredom.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari