Loš gospodarski rezultat Kine utječe na cijene nafte

Freepik.com
Naftna platforma, Foto: Freepik.com/slon.pics

Cijene nafte u utorak su se neznatno povećale. Fjučersi nafte Brent skuplji su za dva centa, te iznose 80,08 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku zapadnu teksašku sirovu naftu (WTI) porasli tri centa, te iznose 74,79 dolara po barelu.

Oba su ugovora u ponedjeljak porasla za oko dva posto, budući da je napad ukrajinskog drona na Novatekov terminal za izvoz goriva Ust-Luga izazvao zabrinutost za opskrbu i podigao cijene.

„Iako je šteta na utovarnim vezovima na terminalu Ust-Luga samo nakratko utjecala na izvoz”, ovaj potez povećava izglede da rusko-ukrajinski rat prijeđe u novu fazu u kojoj strane ciljaju na ključnu energetsku infrastrukturu”, rekli su analitičari ANZ Researcha, prenosi Reuters.

Na Bliskom istoku, američke i britanske snage također su izvele novu rundu napada usmjerenih na podzemno skladište Houthi i raketne i nadzorne kapacitete koje koristi skupina Houthi povezana s Iranom.

U SAD-u je i dalje oko 20 posto proizvodnje nafte obustavljeno zbog ekstremne hladnoće.

“Bez ikakve zabrinutosti zbog recesije, eskalacija geopolitičkih sukoba kao i utjecaj ekstremnih vremenskih prilika na proizvodnju sirove nafte u SAD-u i dalje podupiru cijene nafte”, rekao je analitičar CMC Marketsa iz Šangaja Leon Li.

Međutim, na rast cijena nafte utječe i zabrinutost zbog sporog gospodarskog oporavka Kine, s obzirom na to da je ova azijska država najveći svjetski uvoznik sirove nafte.

Kineski kreatori politike izveli su niz mjera za jačanje gospodarstva, ali domaća potrošnja je i dalje slaba, ostavljajući nedoumice oko potražnje nafte.

Anketa Reutersa, koja pokazuje da se predviđa pad zaliha sirove nafte u SAD-u za oko tri milijuna barela u tjednu do 19. siječnja, također ukazuje na niže cijene nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari