Kristalina Georgieva imenovana za novi mandat na čelu MMF-a

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Izvršni odbor MMF-a imenovao je Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije.

To znači, pojašnjava Hina, da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za tu poziciju, ostati na dužnosti kada joj sadašnji mandat završi 30. rujna.

“Zahvalna sam na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica”, rekla je.

Georgieva, 70-godišnja Bugarka, od 2019. vodi MMF koji je tijekom njezinog mandata pomagao zemljama suočenima s financijskim poteškoćama tijekom pandemije koronavirusa i posljedicama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, ponajprije u Evropi.

Podsjetimo, prema sporazumu između Europe i SAD-a, Međunarodni monetarni fond tradicionalno vodi europski državljanin, a Svjetsku banku Amerikanac.

Taj desetljećima stari sporazum mnogi nazivaju kontroverznim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari